YÖK'ten pandemi kararı çıktı
Yüz yüze eğitim sürecinin başlamasına sayılı günler kala YÖK üniversitelerdeki koronavirüs tedbirlerini açıklayan iki ayrı rehber yayımladı.
YÖK, üniversitelerdeki Kovid-19 tedbirlerini ve eğitim süreçlerinin çerçevesini belirledi.
YÖK, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yüz yüze eğitimin başlayacağı 2021-2022 dönemi için iki ayrı rehber hazırladı. Kovid-19 sürecinin işleyişine göre olası ihtimaller üzerinden hazırlanan senaryolara göre yükseköğretim kurumlarına izlenmesi öngörülen genel bir çerçeve çizildi. Salgının bölgesel ve yerel seyrine uygulamalara yönelik konularda daha önce de olduğu gibi değişiklik yapma yetkisi yine yükseköğretim kurumlarına bırakılırdı.
KAMPÜS VE YERLEŞKELERDE ALINAN ÖNLEMLER NELER OLACAK?
Yüz yüze eğitim döneminde kampüs ve yerleşkelerde alınacak önlemlerle ilgili olarak rehberde yer alan bilgiler şu şekilde:
- Salgının seyrine göre yüz yüze veya belirli bir oranda uzaktan eğitim verilebilir ya da yine salgının bölgesel seyrine göre yükseköğretim kurumları örgün programlarda harmanlanmış (hibrit) eğitim modeli de uygulayabilir.
- Uygulamaların yüz yüze devam edebilmesi için akademik ve idari personelin yanı sıra öğlencilerinde aşılanmış olmalarına özen gösterilmeli. Aşı yaptırmayan öğrenciler ise teşvik edilmeli.
- Üniversitelerde, dersliklerde, kampüslerde toplantı salonlarında maskeye, mesafeye ve temizliğe dikkat edilmeli, özellikle kapalı alanlarda sürekli maske kullanımı sağlanmalı.
- Yerleşke içerisindeki yurtların öğrenciler tarafından kullanılması konusunda sosyal ortamlar için alınan tedbirlere uyulmalı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurulların alacağı kararlara uygun düzenlemeler yapılmalı.
- Sınıf içinde oturma düzeninde kişilerarası en az bir metre mesafe konulmalı, ders içeriğine uygulama ve faaliyetlerine göre mesafe arttırılmalı.
- 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında sınavlar, yüz yüze yapılacak salgının bölgesel ve yerel seyrine göre çevrim içi sınav uygulamalarından da yararlanılabilir.
- Üniversitelerin ilgili kuralları tarafından salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılmalı.