Sanat eğitimi
Zafer Tunç
Akademik başarıyı destekleyen ve bireyin sosyal hayatını da olumlu etkileyen sanatsal faaliyetler ülkemizde yeteri kadar ciddiye alınmıyor. Sanat eğitiminde bir açılıma ihtiyacımız var. Avrupa ülkelerinin büyük bir bölümünde senede 100 saate yakın sanatsal eğitim yapılmaktadır.
Eğitimde amaç hayallerini, hedeflerini gerçekleştirecek mutlu bireyler yetiştirmektir. Sanatsal eğitim ile buna paralel olarak kültürlü, yaratıcı ve yaşam boyu kendisini geliştirme kabiliyeti gösterecek insanlar yetiştirilebilir.
Okullarda müzik, görsel sanatlar gibi derslere gerektiği önem verildiği takdirde pozitif bilimlerde de başarının artacağına dair bilimsel veriler bulunmaktadır. Burada sanatçıları derse katmak, profesyonel sanat eğitimcilerine görev vermek ilk yapılacak iş olmalıdır.
Okullarda sanata dayalı aktif bir eğitim ortamı oluşturmak için kültürel geziler,tiyatro,sinema,konser,heykel,resim sergisi ve müze gezisi gibi sanatsal faaliyetler zorunlu hale getirilmelidir. Kültür Bakanlığı ve MEB bünyesinde öğrencilerin buralara ücretsiz ulaşabilme imkanı sağlanmalıdır.
Medeni dünyada sanat hep öncelikli olmuştur. Sanat eğitimi ile çevreye duyarlı, hayatın her alanını güzelleştiren ve yeteneğini keşfeden, onu özgürce kullanabilen nesiller yetişir. Bu da bir toplumu ileri taşır. "İleri bir ülke mi olacağız yoksa vasatı mi tercih edeceğiz?" sorusunun cevabını sanata yaklaşımımız belirleyecek.