Eğitimde beyin göçü
Zafer Tunç
Ülkemiz yıllardır nitelikli insanların yurtdışına gitmesi nedeniyle yaşadığı beyin göçü sendromuna çözüm üretemezken yeni vakalar ekleniyor. Bilim insanı, doktor, mühendis derken öğretmen ve öğrencilerin ilticalarını tartışır olduk.
Geçen günlerde gazete manşetlerine şöyle bir haber yansıdı:
"Avrupa Birliği'nin en prestijli öğrenci değişim projesi Erasmus başta olmak üzere, Türkiye’den eğitim ve staj amaçlı yurt dışına giden öğrenci ve öğretmenlerin uluslararası projeleri yarıda terk edip, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine iltica ettiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı kırmızı alarm verdi."
Dışişleri Bakanlığı resmi bir yazıyla, proje gruplarını terk eden öğrenci ve öğretmenlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nı uyarınca MEB harekete geçerek soruşturma açıyor. Diğer uzmanlık gerektiren mesleklerden yurtdışına ciddi kaçış olduğu bilinirken ülkemizin gelecek rotasını belirleyecek öğretmenlere de bunun sıçraması Türkiye adına üzüntü verici. Değişim programı çerçevesinde programa üye olan Avrupa ülkelerine giden öğrenciler de geri dönmüyor. Staj yapmak amacıyla gittikleri ülkelerde programdan ayrılan öğrencilerde artışlar olduğu görülüyor.
Bakanlıklar bu sorunu çözmek için bundan sonra yurtdışına gönderilen kişileri titizlikle seçeceklerini ifade ediyorlar. Oysa vatandaşlarımızın niçin ülkemizi fırsat buldukça terk ettiklerini tespit edip kapsamlı bir çözüm aramak gerekir.
Öğrencilerimiz bile gittiği ülkelerden geri dönmüyorsa kendimizi sorgulamalıyız. Bunu söylemek acı fakat Türkiye'de yaşayanlar maalesef mutsuz ve gelecekten umutsuz. Böyle olmasa ülkeler arasında ortak proje üretelim diye kabul ettiğimiz kısa süreli öğrenci ve öğretmen değişimi programı için gönderdiğimiz vatandaşlarımız bunu niçin bir kaçış planı olarak görsün?
Türkiye'den Avrupa'ya iltica artarken Ortadoğu'dan Türkiye'ye de yoğun göç devam ediyor. Türkiye Avrupa'ya doktor, mühendis, öğretmen ihraç edip Ortadoğu ülkelerinden çoban, işçi ithal eden bir ülke konumunda. Bir ülke elindeki vasıflı insanlarını kaybediyorsa sistemsel bir sorun yaşıyordur. Buna bir çözüm bulunamazsa yakında Ortadoğu'dan doktor, öğretmen de ithal ederiz.
Her şeye rağmen Türkiye bu sorunları çözecek manevraları yapabilecek enginlikte bir ülkedir. Umutsuzluğa yer yok. Ülkemizi hep birlikte aydınlığa taşımalıyız.