Uzmanlar 'Küçük bir dokunuş, büyük bir hareket'
Uzman Fizyoterapist Hasan Basri Yaman ve Fizyoterapist Elif Dedeoğlu Akdağ, koruyucu sağlık hizmetlerinde fiziksel aktivite ve egzersizin çok önemli olduğunu belirttiler.
Uzman Fizyoterapist Hasan Basri Yaman ve Fizyoterapist Elif Dedeoğlu Akdağ, koruyucu sağlık hizmetlerinde fiziksel aktivite ve egzersizin çok önemli olduğunu belirttiler.
Fizyoterapistlerin sağlığın geliştirilmesi ve teşvikini sağlayarak, toplumun sağlık durumunun iyileştirilmesi ve sürdürülmesi amacıyla hizmet sunduğunu ifade eden Uzman Fizyoterapist Hasan Basri Yaman ve Fizyoterapist Elif Dedeoğlu Akdağ, “Hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Sağlıklı Hayat Merkezlerine birey direkt başvurabileceği gibi aile hekimi ya da diğer hekimler tarafından da yönlendirilebilmektedir. Fizyoterapistler tarafından bireyin fiziksel aktivite durumu değerlendirilir. İlk değerlendirme genellikle 30 dakika sürer ve bireye özgü plan belirlenir. Takip ve tedavi programına alınan bireye yaklaşık 10-15 dakika süren izlem değerlendirmesi için vaka koordinatörü tarafından randevu oluşturulur.” dediler.
“Gerekli planlamalar yapılır”
Sağlıklı bireylerin hareket kabiliyetlerini artırmak, duruş bozukluklarını önlemek, omurga sağlığını korumak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planladıklarını ve uygulandığını ifade eden Uzman Fizyoterapist Hasan Basri Yaman ve Fizyoterapist Elif Dedeoğlu Akdağ, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülten’de yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler, “Kilo fazlası olan bireylere egzersiz planı oluşturulur ve sonraki kontrollerde danışan tarafından önerilere uyum değerlendirilir. Egzersiz ve fiziksel aktivite alışkanlığının erken dönemde kazandırılması ve davranış değişikliği oluşturulması için çocukluktan yaşlılığa kadar tüm yaş dönemlerinde fiziksel aktivitenin önemi konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılır. Büyüme çağı çocukları başta olmak üzere tüm yaş gruplarına sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk kapasitesinin artırılmasına yönelik evde uygulayabilecekleri basit egzersizler öğretilir. KOAH, astım ve diğer solunum problemleriyle gelen danışanlara solunum egzersizleri, balgam çıkarma, öksürme teknikleri öğretilir. Koruyucu ve destekleyici iyileştirme, cihaz ve teknolojilerinin kullanımına yönelik hasta ve ailesine eğitim verilir. Yaşlı rehabilitasyonuyla ev rehabilitasyonu ve ev içi düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapılır. Yaşlılarda düşme riskini en aza indirmek, kemik ve kas kuvvet kaybını azaltmak, solunum kapasitesini artırmak gibi birçok fiziksel ve ruhsal iyilik yönünden yapılan değerlendirme sonucunda; koruyucu, önleyici, tedavi edici egzersiz reçetesi düzenlenerek fiziksel egzersiz danışmanlığı hizmeti veriliyor.”