TÜBİTAK projeleri kabul edilen akademisyenlere ziyaret
TÜBİTAK-1003 ve TÜBİTAK-1001 Projeleri desteklenen akademisyenlere tebrik ziyareti gerçekleştirildi.
TÜBİTAK-1003 ve TÜBİTAK-1001 Projeleri desteklenen akademisyenlere tebrik ziyareti gerçekleştirildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın tebriklerini iletmek üzere gerçekleşen ziyaretlerde; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Serkan Yıldırım ile yardımcıları Prof. Dr. Selda Örs ve Doç. Dr. Bilal Nişancı, başarılı akademisyenlerle bir araya gelerek gelecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulundu.
TÜBİTAK’ın Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (1003) ve Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) kapsamında kabul edilen projeler, Atatürk Üniversitesinin bilimsel üretkenliğini ve yenilikçi yaklaşımlarını bir kez daha gösterdi. TÜBİTAK-1003 Projesi kapsamında Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı’nın "Erzurum’dan İzole Edilen PGPR Türlerinden Ticari Mikrobiyal Gübre Formülasyonlarının Geliştirilmesi ve Buğday, Arpa, Tritikale Yetiştiriciliğinde Kullanım İmkanlarının Araştırılması" başlıklı projesi, tarım alanında önemli bir katkı sağlamayı hedefleyerek mikrobiyal gübre formülasyonlarının verimli bir şekilde kullanımını araştırmayı amaçlıyor.
Ayrıca, TÜBİTAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında kabul edilen 7 proje, farklı fakültelerden değerli akademisyenler tarafından yürütüldü. "Karadeniz’deki Ticari Balık Türlerinde Mikroplastiklerin Tespiti-Etkileri, Kas Dokusundaki Protein Oksidasyon Süreci ve İnsanlarda Potansiyel Alım Seviyesinin Araştırılması" projesiyle Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Alak, "Lisanslı Depoculuk ve İlgili Politikaların Sürdürülebilir Etkinliği Üzerine Bir Araştırma" projesiyle Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, "Tiyoredoksin Redüktaz 1 Hedefli Yeni Vulpinik Asit Türevlerinin Sentezi ve Meme, Akciğer ve Karaciğer Kanser Hücre Hatları Üzerine Antikanser Etkilerinin Araştırılması" projesiyle Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Budak, "Fen Öğretiminde Artırılmış Gerçeklik Destekli Model Tabanlı Öğretim Etkinliklerinin Tasarımı, Uygulanması ve Değerlendirilmesi" projesiyle Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş, "Aminlerin alfa-C(sp3)-H Aktivasyonu İçin Karbon Nitrür Temelli Heterojen Fotoredoks Katalizörlerin Rasyonel Tasarımları" projesiyle Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Kılıç, "Yerli Ekmeklik Buğday Çeşidi Alparslan’ın Soğuk Stresi Yanıt Mekanizmalarının Karşılaştırmalı Proteogenomik Yaklaşımla Araştırılması" projesiyle Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ögr. Üyesi Gökçe Karadayı ve "Zwitteriyonik Yapıların Azadien ve Orto-Kinonmetitler ile Siklizasyonu" projesiyle Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ferruh Lafzi’nin çalışmaları, Atatürk Üniversitesini ulusal ve uluslararası bilim camiasında ön plana çıkarıyor.
Diğer taraftan TUBİTAK 2519 COST Çalışma Grubu Destek Programı kapsamında desteklenen Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Şenol’un ‘Invazif Lobular Karsinoma Hastalarının Hetabolom, Lipidom ve Nglikom Profillerinin Belirlenmesi ve Biyoinformatik Temelli Çoklu Omik Stratejilerinin Gelistirilmesi’ başlıklı projesi de tebrik edildi. Gerçekleştirilen ziyaretlerde bu projelerin Atatürk Üniversitesinin bilimsel araştırmalara olan katkısını ve üniversitenin Ar-Ge alanındaki öncü rolünü gösteren önemli adımlar olduğunu aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, üniversitedeki projelerinin ilgili hocaların liderliğinde gerçekleştiğini ve elde edilen başarıların üniversitenin proje kültürü, Ar-Ge faaliyetleri, girişimci yönelim ve kurum dışı kaynakları değerlendirme konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladığını söyledi.