Tatvanlı öğrencilerin gündemi sismik izolatör
Bitlis Tatvan'da eğitim gören öğrenciler, binalarda kullanılan sismik izolatör (yaylı sistem) ile depreme dayanıksız yapılan bina arasındaki farkı deney yaparak öğreniyor.
Türkiye’de bu sistemin daha çok yaygınlaşmasına dikkat çekmek ve gelecek nesilleri bu konuda şuurlandırmak için Bitlis Tatvan'da Van Gölü İlkokulunda görev yapan Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür, öğrencilere binalarda kullanılan sismik izolatörlerin deprem sırasında nasıl çalıştığını ve binaların yıkımını nasıl önlediğini göstermek amacıyla harekete geçti. Ütkür, kendi sınıfında bulunan tahta materyaller ve 3 kalem ile öğrencilerine deprem sırasında sismik izolatör sistemine sahip olan ve olmayan bina arasındaki farkı göstermek için 2 ayrı maket bina inşa etti. Öğrenciler tarafından meraklı gözlerle izlenilen deneyde Ütkür, sismik izolatörlü maket binayı ileri geri sallayarak ayakta kaldığını gösterirken, aynı şiddetle sallanılan sismik izolatörsüz binanın ise yerle bir olduğu görüldü. Basit materyallerle öğrencilerin yaylı sistemi daha iyi anlamalarını sağlayan Ütkür, Türkiye’de yeni yapılan şehir hastanelerinde bu sistemin kullanılmaya başlandığını fakat daha çok yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.
"ELİMİZDEKİ BASİT MATERYALLERLE BUNU CANLARDIRMAYA ÇALIŞTIK"
Öğrencilere depremin korkutucu olmadığını ve depremden korunmak için neler yapılması gerektiğinden bahseden Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür:
"Milli Eğitim Bakanlığımızın bizlere göndermiş olduğu psikososyal destek eğitimi çerçevesinde bir plan vardı. Öğrencilerimizin bu travmayı daha çabuk atlatabilmesi adına etkinlikler ve konuşmalar yaptık. Depremin aslında korkutucu olmadığını, doğanın doğal bir refleksi, bir doğa olayı, bizim deprem ülkesi olduğumuzu ve asıl önemli olan korkmak, ürkmek yerine deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini çocuklarımız ile konuştuk. Öğrencilerimiz canlı öğrenme döneminde oldukları için konuları canlandırmak gerekiyordu. Biz de elimizdeki basit materyallerle bunu canlandırmaya çalıştık. Çocuklarımızla da gayet güzel geri cevaplar aldık. En azından işin mantığını kavradılar. Umarım deprem öncesi almamız gereken tedbirleri biraz daha artırır ve bu yaşlarda çocuklarımızı şuurlandırabiliriz. Depremden korkmak, çekinmek yerine tedbirlerimizi alıp depremle yaşamaya ama dirençli, güçlü binalarda şuurlu bir şekilde yaşamaya alışırı." diye konuştu.
"ÜLKEMİZDE BU SİSTEMİN YAYGINLAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ"
Gelecekte mimar olmak isteyen 4’ncü sınıf öğrencisi Furkan Akbay ise sismik izolatör sisteminin yaygınlaşmasını istediğini belirtti.
Akbay "Televizyon izlerken sismik izolatör sistemi vardı. Çin’de meydana gelen 9,7 şiddetindeki depremler binada oturanlar 3,7 diye hissetmişler. Ben de merak edip öğretmenime sordum. Öğretmenimizde bize anlattı fakat çok iyi anlamamıştık. Öğretmenimiz de bize deney olarak gösterdi.. Ülkemizde bu sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu sayede binalar çökmez ve insanlar daha güvende kalarak zarar görmez. Gelecekte mimar olmak istiyorum. Mimar olursam evleri sağlam yapıp sismik izolatörü fazlaca kullanmaya çalışacağım. Binaları düzgün yapıp malzemelerden çalmayacağım." ifadelerini kullandı.