Tarım danışmanları seslerini duyuramadı

Tarım danışmanları hafta sonu Başkent'te eylem yaptı ancak seslerini duyan olmadı. Şartlar düzeltilmez ise yılsonunda bin 22 tarım danışmanı işsiz kalacak.

Tarım danışmanları seslerini duyuramadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İşleri üretici ile çiftçileri bilgilendirmek olan ve Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri kurum ve kuruluşlara bağlı olarak çalışan tarım danışmanları, hafta sonu Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği öncülüğünde toplanan tarım danışmanları, asgari ücretten düşük maaşlarına ve olmayan özlük haklarına itiraz etti. Ancak, ne hükumete ne de ilgililere seslerini duyurabildi.

GERİYE SESLERİ YERİNE ÇAMURLU ÇİZMELERİ KALDI

Meydan’daki eylemden sonra geriye sesleri değil, yalnızca yaptıkları işi simgeleyen çamurlu çizmeleri kaldı.

Tar-Der üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığından şunları talep etti:

“Tarım danışmanları da tarımsal üretimin bir gerçeği olduğu görülmelidir. Ve de ilk etapta önümüzdeki günlerde ödenecek 2. Dilim ödemelerinin de bu oranlarda artırılarak ödenmelidir. 2023 yılı için belirlenen tarımsal danışmanlık destekleme miktarı günün şartlarına göre tekrar değerlendirilmeli ve bütçe imkânları doğrultusunda günün şartları da dikkate alınarak desteklerin artırılmalıdır. Bu tarım danışmanlarına moral olmaktan öte tarımsal üretime daha da çok katkı verilmiş olacaktır. Bütün bu gelişmeler neticesinde Tarım Danışmanlarının sahada bilfiil çalışan, bilgi ve beceri sahibi, üretime katkı sunan Tarım Danışmanlarının özlük haklarının korunması ve kadro imkanı ile güvence altına alınacak tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.”

TWİTTER'DAN SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Taleplerine karşılık alamayan danışmanlar, seslerini Twitter aracılığıyla kullanmaya çalıştı. Twitter’dan #TarımDanışmanınınSesiOl ve #TarımDanışmanlarıKadroBekliyor hashtagleriyle destek bulmaya çalışan tarım danışmanları ile ilgili bir çift söz sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

KILIÇDAROĞLU GRUP TOPLANTISINDA KONUŞTU

Partisinin grup toplantısında tarım danışmanlarının sorunlarından haberdar olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ziraat Odalarında, üretici birliklerinde tarım danışmanları çalışıyor. Bunlar mühendis, tekniker, teknisyen ve veteriner kadrolarında değiller ama özel olarak çalışıyorlar, çok düşük ücretler veriliyor. Şu anda asgari ücretin altında bir ücret alıyorlar. Bu garabete son vereceğiz. Bunlar 21 Ekim’de Ulus’ta bir eylem yaptılar, hak aradılar. ‘Asgari ücretin altında bir veteriner, ziraat mühendisi çalışır mı, bizim de kadro hakkımız var.’ dediler. Onlar duymadı, Saray duymadı, MHP de duymadı, AK Parti de duymadı. Ama bu kardeşimiz onları duydu. Ulus meydanında söyledikleri ve dile getirdikleri hakların  tamamını onlara vereceğiz, hiç kimse endişe etmesin.” diye konuştu.

BİN 222 TARIM DANIŞMANI İŞSİZ KALACAK

Eğer yılsonuna kadar şartlarda değişiklik olmaz ise, TAR-DER verilerine göre, yılsonunda bin 22 tarım danışmanı işsiz kalacak.

Bakmadan Geçme