Sağlıkta Şiddet Türkiye'ye Yakışmıyor
Zafer Tunç
Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddette ciddi bir artış var. Türkiye'de 2021 yılı istatistiklerinde sağlık çalışanlarına fiili, sözlü ya da mobbing şeklinde 364 şiddet olayı gerçekleştiği belirtiliyor. 2022 yılında ise bu verilerin artmasından endişe ediliyor. Utanç verici bu tablonun kaçınılmaz ağır sonuçlarına günümüzde maalesef yaşayarak tanıklık ediyoruz.
Özellikle pandemiden sonra on binin üzerinde doktorun istifa ettiği bunların yarısının da yurtdışına gittiği yönünde medyada haberler yer aldı. Büyük çoğunluğu uzman doktorlardan oluşan istifalar Türkiye'nin sağlık açısından önümüzdeki günlerde ciddi sorunlarla karşı karşıya geleceğinin habercisi. Doktorların istifa etmesinin nedeninin çalışma koşulları ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olması Türkiye'ye yakışmıyor. Özellikle Kovid 19 ile başlayan yoğun tempoda çalışma nedeni ile sağlık çalışanları ciddi anlamda yıprandılar. Bir de şiddete maruz kalmaları bu konuda artık yeni önlemler alınmasını zorunlu kılıyor. İşten ayrılmalar bu hızla devam ederse kalan doktorların da iş yükü artacaktır. Bir süre sonra hem alanında uzman doktor bulmakta zorlanacağımız gibi hem de yerine görev yapan doktorların iş yükü artacağı için onlarda da tükenmişlik sendromu yeni istifalara yol açmaya devam edecektir. En nihayetinde sağlık çalışanları ile hastaları yine karşı karşıya getirecek bu sarmaldan kurtulmak için beklemeden ciddi adımlar atılmalıdır.
21. yüzyılda Türkiye, sağlık personeline yapılan şiddet ile değil bilimde, sağlıkta, eğitimde başarılı vizyonu ile anılmalıydı.