Özel Ümit'te gebelik eğitimleri devam ediyor
Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen psikolojik değişiklikler hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Uysal Aydın, 'Bu zıt duyguların geliştiği bir dönemdir. Bulantı kusma, yorgunluk, halsizlik, uykulu hissetme bebeği suçlamaya neden olabilir dedi.
Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen psikolojik değişiklikler hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Uysal Aydın, “Bu zıt duyguların geliştiği bir dönemdir. Bulantı kusma, yorgunluk, halsizlik, uykulu hissetme bebeği suçlamaya neden olabilir" dedi.
Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen Özel Ümit gebelik eğitimine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Uysal Aydın ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz katıldı.
"Gebelik döneminde tetanoz aşısı yapılır"
Her gebede gebeliğe bağlı istenmeyen veya riskli durumlar gelişebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Aydın, “İkinci 3 ayda gebelik kabullenilmiştir. Zıt duygular ortadan kalkar. Duygusal olarak hassas ve kırılgan olunabilir. Son 3 ayda, bebek ile iletişim kurulmaya başlanır. Gebelikten ’bıkma’ duygusu hissedilebilir. Doğum hakkında endişeler artar. Bu dönemde aile üyelerinin desteği önemlidir. Hangi gebede bu sorunların gelişeceğinin tam olarak bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek riskli durumların erken dönemde tespit edilmesi ve müdahale edilmesi açısından her gebenin düzenli aralıklarla izlenmesinin hayati önemi vardır. Gebelik döneminde tetanoz aşısı aile hekimleri tarafından takip edilir” şeklinde konuştu.
Bebek hastaneden çıkmadan neler yapılır?
Op. Dr. Aydın’dan sonra söz alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz ise yeni doğan bebek bakımı ve kontrolleri hakkında bilgi vererek "Anne yanına gelen bebeğin ateş, solunum, dolaşım, kan şekeri, beslenme takibi, idrar ve dışkı aktivitesi nasıl, bu durumlar gözetim altında tutulur. Özellikle ilk 24 saat içinde dışkı ve idrar çıkışı olması önemlidir. Bebek taburcu edilmeden önce ilk topuk kanı alınır, işitme testi yapılır, tekrar muayene edilerek eğer problem tespit edilmedi ise eve gönderilir. Taburculuktan sonra 3-5 gün içinde tekrar uzman hekim değerlendirmesi için polikliniğe yönlendirilir" ifadelerini kullandı.
Anne sütünün yeterli olduğu nasıl anlaşılır?
Her annenin bebeğine yetecek sütünün bulunduğunu ifade eden Dr. Korkmaz, emzirme sürecinde bebeğin annesinin memesine temasının önemli olduğunu, süt az olsa dahi annenin bebeği emzirmekten vazgeçmemesi gerektiğini belirtti. Anne sütünün yeterli olduğunun nasıl anlaşılacağına ilişkin ise Dr. Ülkü Korkmaz, şunları anlattı:
"Anne sütü yeterli olan bebek emerken yutkunur, kilo alır ya da kilosunu korur. Bebeklerin ilk 10 günde kilosunun yüzde 5-10’unu kaybetmesi fizyolojiktir. Bebeğin 15’inci gününde doğum kilosunu yakalaması beklenir. Günde 3-5 kez idrar yapar, kakasını yapar. Bebek emdikten sonra anne memelerinin boşaldığını hisseder. Anne sütünü sağıp miktarına bakabilir."