Omikron semptomlarının güncel listesi paylaşıldı!
Tüm dünyada vaka sayılarını rekor seviyelere çıkaran Omikron varyantının sıra dışı semptomlarına ilişkin güncel liste paylaşıldı.
Koronavirüsün Delta varyantından yüzde 105 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilen Omikron nedeniyle Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada vaka sayıları rekor düzeylere ulaştı.
YAŞLILAR VE SAĞLIK SORUNU OLANLAR İÇİN BÜYÜK RİSK!
Çok hızlı yayılan Omikron varyantının semptomları ise önceki varyatlardan farklılık gösteriyor ve soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. Ancak, Omikron özellikle yaşlılar ve sağlık sorunları olanlar için büyük risk taşıyor.
OMİKRON HANGİ SEMPTOMLARA NEDEN OLUYOR?
Uzmanların bildirdiğine göre, Koronavirüsün önceki varyantlarının aksine, Omikron ile enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğu, nispeten hızlı bir şekilde iyileşen ve hastane bakımı gerektirmeyen semptomlar sahip. Doktorlar, Omikron vakalarının çoğunun sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görünme eğiliminde olduğunu tespit etti. LSU Health Shreveport'ta Gelişen Viral Tehditler Merkezi'nin müdür yardımcısı Dr. John Vanchiere, "Çoğunlukla baş ağrısı, burun akıntısı,burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma ve yorgunluk görüyoruz. Öksürük önceki varyantlara göre daha hafif. Ateş daha az yaygın.” diye konuştu. Öte yandan, doktorların bildirdiğine göre koku ve tat kaybı, Omikron’da yaygın görülmüyor. Vanchiere, yaşlı hastalar da dahil olmak üzere daha az hastanın nefes darlığı gibi alt solunum problemleriyle ilgili semptomları olduğunu söyledi.
SIRA DIŞI SEMPTOMLAR GÖRÜLÜYOR
Aynı zamanda belirli semptomların Omikron ile Delta’dan daha fazla ortaya çıktığı gözlemlendi. Bunlardan öne çıkanlarını mide bulantısı, gece terlemesi ve bel ağrısı oluşturuyor.
OMİKRON’UN SEMPTOMLARI KAÇ GÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR?
Diğer taraftan, Vanchiere, insanların Omikron ile enfekte olduğunda semptomların daha hızlı ortaya çıktığını söyledi. Birkaç çalışma, kuluçka süresinin (virüse maruz kaldıktan sonra semptomların gelişmesi için geçen süre) yaklaşık üç gün olduğunu gösterdi.
BİLİM KURULU ÜYESİ: KULUÇKA SÜRESİ 3 GÜN
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Şu anki bilgilerimize göre, Omicron'da kuluçka süresi daha kısa gibi görünüyor. Orijinal Wuhan varyantında bu süre 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron'da ise 3 gün gibi görünüyor. Çok kısa sürede hastalık ortaya çıkarıyor. Ama vatandaşlar, 'bir temasım oldu, üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim' diye düşünmemeli." ifadelerini kullandı.