Nar ekşisi mesaisi başladı
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde ev kadınlarının nar ekşisi mesaisi başladı.
Gerek tadıyla, gerek sahip olduğu aromasıyla bugün birçok mutfağın baş köşesinde yer alan nâr ekşisi binbir zahmetle kadınların elinden çıkıyor. Malatya’da kadınların elinden çıkan nar ekşisi zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Hoca Ahmet Yesevi mahallesinde nâr ekşisi mesaisine başlayan kadınlar, kıpkırmızı narların tanelerini tek tek ayırırken hem eğleniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. , Yazıhan ilçesinden getirilen narlar, ev kadınları tarafından sopa yardımıyla tanelerinden ayıklanıyor ve işlenmek üzere fabrikaya gönderiliyor. Tanelerinden ekşi yapılan narın kabukları ise çay olarak değerlendiriliyor.
“ARKADAŞLARLA İMECE USULÜ ÇALIŞIYORUZ”
Arkadaşlarıyla birlikte hem vakit geçirip hem de aile bütçesine katkı sağladıklarını söyleyen Ayşe Şekerci, ev ekonomisine katkı sunmak için nâr işini yaptıklarını ifade etti. Şekerci, “Arkadaşlarla imece usulü çalışıyoruz. ” dedi.
“EVİMİZE BİRAZ KATKIDA BULUNUYORUZ”
Arkadaşlarıyla birlikte mutlu bir şekilde nâr ayıkladıklarını belirten bir diğer vatandaş Fatma Bayram ise, “Akrabamız narları dışarıdan toplamış getirmiş. Biz burada yevmiyeci olarak çalışıyoruz. Bunlar fabrikaya götürülecek nâr eksisi yapılacak. Mahallece geldik yapıyoruz. Hem evimize biraz katkıda bulunuyoruz hem de arkadaşlarla güle oynaya şakalar yapıyoruz.” diye konuştu.
“HEM YAPIYORUZ HEM EĞLENİYORUZ HEM DE AİLE BÜTÇEMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ “
Kadınlarla toplu bir şekilde yardımlaşarak nâr ayıkladıklarını söyleyen vatandaş, Medine Aysöndü, “Amcamın oğlu narları getirdi. Arkadaşlarla birlikte geliyoruz ve yardımlaşarak yapıyoruz. Hem yapıyoruz hem eğleniyoruz hem de aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Narlar Yazıhan’dan geldi, çocuklarda burada birlikte yardım ediyoruz. Hem kendi kesemize hem de onların kesesine. Nâr ekşisi olması için fabrikaya gidecek. Biz sadece narı posasından ayırıyoruz. Narın kabuğundan da fabrikada çay yapılacak. ” ifadelerini kullandı.
“HEM YARDIM AMACIYLA HEM DE MADDİ İMKÂN OLSUN DİYE YAPIYORUZ“
Narın kabuklarından ayrıma işleminin zor ve meşakkatli olduğunu belirten Emine Özdemir ise şöyle konuştu: “Toplandık çocuklarımızla hem yardım amacıyla hem de maddi imkân olsun diye yapıyoruz. Fabrikaya götürüp nâr ekşisi yapılıyor. Narın kabuklarından da bitki çayı yapılıyor. Zor oluyor ihtiyacımız olduğu için geliyoruz. Neşeli oluyor çay var sohbet var. Şaka var her şey var.”