- Haberler
- Bingöl
- Milletvekili Hülakü, 'Yarısı Bizden' kampanyasında Bingöl'ün durumunu yazılı önerge ile sordu
Milletvekili Hülakü, 'Yarısı Bizden' kampanyasında Bingöl'ün durumunu yazılı önerge ile sordu
Yeşil ve Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, 'Yarısı Bizden' kampanyasından Bingöl'ün ne ölçüde yararlanacağına dair, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yazılı önerge sundu.
Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını istediği yazılı önergesinde, 1. derece deprem bölgesi olan Bingöl'de 'Yarısı Bizden' kampanyası koşullarının ne şekilde işletileceğini sordu.
Bingöl'de riskli yapıların hak sahipleri mağdur edilmeden yıkılıp acilen yapılaşma çalışmalarına başlanması gerektiğini belirten Hülakü, "Bakanlığınızca “Yarısı Bizden” adlı bir kentsel dönüşüm kampanyası başlatılmıştır. Kampanyanın detaylarına göre “100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile 120 metrekare 3+1 dairenin ise 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecektir.” Kampanyanın başvuru tarihleri 26 Nisan-29 Mayıs 2023 olarak belirtilmiş ve ilk etapta yalnızca İstanbul ilini kapsayacağı duyurulmuştur. Söz konusu kampanya ile riskli yapıların yıkılıp olası doğal afetlere karşı daha güvenli yapılar inşa etmenin amaçlandığı açıklanmıştır. 1. derece deprem bölgesinde yer alan ilimiz Bingöl’de de birçok riskli yapının olduğu bilinmekte ve bu yapıların hak sahipleri mağdur edilmeden, bir an önce yıkılıp yerine daha güvenli yapılar inşa edilmesi aciliyet arz etmektedir." ifadelerini kullandı.
Hülakü, önergesinde, şu soruların yanıtlarını istedi:
1) 1. Derece deprem bölgesi olan Bingöl’de de bütün sürecin hak sahiplerinin yararına olacağı, geniş kapsamlı bir çalışma yapılacak mıdır?
2) Bakanlığınız tarafından Bingöl’de riskli ve ağır hasarlı olduğu tespit edilmiş kaç yapı bulunmaktadır?
3) Bingöl’de böyle bir kampanya başlatmadan önce il genelindeki tüm riskli ve ağır hasarlı yapıların tespiti için herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür?
4) Bingöl açısından aciliyet ve önem arz eden böyle bir çalışmanın çok kısa sürede başlatılmasını sağlayacak planlama yapılmış mıdır?