Malatya 100. Yıl Halk Kütüphanesi hizmete açıldı
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının da katkıları ile tamamlanan 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi düzenlenen tören ile hizmete açıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının da katkıları ile tamamlanan 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi düzenlenen tören ile hizmete açıldı.
Geleneksel ve modern mimarinin bir arada kullanıldığı İl Halk Kütüphanesi, Türkiye’nin önemli kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşıyor. İl Halk Kütüphanesi bünyesinde, 5 bin 500 metrekare kapalı otopark, çok amaçlı salon, çocuk kütüphanesi, okul öncesi kütüphanesi, gençlik merkezi, kafe, kitaplık, serbest çalışma alanları, kent arşivi, multimedya alanı, görsel ve işitsel materyaller alanı, 220 kişilik konferans salonu, tenis, bilardo ve satranç alanları yer alıyor.
Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak katıldı. İl protokolünün de hazır bulunduğu açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günümüzde okumanın hayatın her alanında çok önemli bir ihtiyaca dönüştüğünü belirterek, “Bilgiye ulaşmak, mekansal sınırları aşmış, bir yaşam tarzına dönüşmüştür” dedi.
Sayısız kaynağın buluşma mekanı olan kütüphaneleri, kültürel emanetlerin en güçlü koruyucuları olarak gördüklerini ifade eden Ersoy, “Gelişen bilişim teknolojisiyle dijital platformlar ne kadar çoğalırsa çoğalsın, buradaki pratikler geleneksel kitabın, kitap okumanın yerini asla tutamaz. Evet, dijital deryadaki bilgi birikimi önemlidir. Evet, yazınsal üretime kolayca ulaşmak önemlidir ama kitabın yeri elbette ki çok özeldir, çok değerlidir” ifadelerine yer verdi.
AK Parti olarak, 21 yıldır fikirsel, sanatsal üretime, kitaba, yayıncılığa, kütüphanelere büyük önem verdiklerini de kaydeden Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu alandaki eserlerimizden birisi konumundaki Millet Kütüphanesi, dünya çapında bir eser oluşuyla bu alandaki anlayışımızın en somut göstergelerinden birisidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kurulan Millet Kütüphanesi; her dilden milyonlarca basılı yayını ve elektronik kaynağı ile 7’den 77’ye 7/24 hizmete açık oluşuyla; bu siyasi kadronun bilime, sanata, kültüre, okumaya gösterdiği ihtimamın anıt yapısıdır. Bu yaklaşımımız doğrultusunda, kütüphaneleri durağan yapılar olarak görmemekteyiz. Kütüphanelerimizi; bilgi üretimine katkı veren, sosyal ihtiyaçları karşılayan, yenilikçi süreçlere omuz veren, küçük yaşlardan itibaren okuma kültürünün gelişimini destekleyen, yazın dünyasını yakından takip etmeyi sağlayan yerler haline getirdik.”
Kütüphanelerin bulundukları şehre ve bireylerin yaşamlarına değer katan mekanlar olduğunu da vurgulayan Ersoy, 2023 yılı itibarıyla Bakanlıklarına bağlı kütüphane sayısının bin 279’a ulaştığını söyledi. Son beş yılda 236 Halk Kütüphanesinin yeniden yapılandırıldığını ve 68 Halk Kütüphanesi’nin iyileştirilme çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Ersoy, “Ayrıca, yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara uygun donatılara sahip 75 Gezici Kütüphane ile hizmet verilmekte. Ek olarak, engellilere ve özel gereksinimli bireyler kapsamında talep eden kuruluşlara geçici derme hizmeti de sunulmakta. Bakanlığımız ‘Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 yeni kütüphane’ hedefi doğrultusunda ülkemizin dört bir yanında çalışmalarına devam etmekte ve yeni kütüphanelerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaktadır. Bu hedef doğrultusunda 2023 yılı başından bu yana 73 kütüphanemizi hizmete açtık. Bugün bu güzel törenle açılışını gerçekleştirdiğimiz Malatya 100. Yıl Halk Kütüphanesi bu hedef doğrultusundaki büyük adımlardan bir tanesi. Bu güzel hedefi başarmak üzere önümüzdeki haftalarda da çok sayıda kütüphane açılışı gerçekleştireceğiz” dedi.
Bakan Ersoy, yurt genelinde 19 Bebek Kütüphanesi, 17 İhtisas Kütüphanesi ve Edebiyat Müze Kütüphanesi, 11 AVM Kütüphanesi, 2 Gar Kütüphanesi ve 3 Havalimanı Kütüphanesinin olduğunu da belirterek, “Bunlar yeterli mi? Konu; eğitim, kültür, sanat, edebiyat olunca yetmez elbette. Biz var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kütüphane politikalarımız doğrultusunda yeni bina, tefriş - yenileme, kitap ve kitap dışı materyal alımı gibi hizmetlerle fiziksel olarak gelişiyor, personel sayımızda da artış sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Halk kütüphanelerinin temel misyonunun herkesin erişebileceği şekilde hizmet üretmek olduğunu da sözlerine ekleyen Ersoy, “Bu bağlamda; Malatya Yüzüncü Yıl İl Halk Kütüphanesi engelli, ileri yaşlı ve diğer özel gereksinimli kullanıcılarımız için de erişilebilir olarak tasarlandı. Bu kütüphanenin yapımında Malatya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalıştık. Bu vesileyle Büyükşehir Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan Beyefendiye en kalbi şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
“Yatırımların sonuçlarını görmeye başlıyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak da yaptığı konuşmada gençlere, çocuklara ve vatandaşlara hizmet verecek kütüphanenin çok güzel bir eser olduğunu ifade ederek, "Malatya’da gençlik ve spor anlamında yatırımlarımız var. Bu yatırımların sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Gençlik kampımızın inşaatı bitmek üzere, güzel bir tesis ortaya çıkıyor. Malatya’mızın gençlerine, çocuklarına hizmet edecek eserleri ortaya çıkartıyoruz. Depremin yaralarını sarmak için bütün bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.
Bakanlık olarak en önemli işlerinden birinin de bağımlıkla mücadele olduğunu ifade eden Bakan Bak, “Gençlerimizi uyuşturucunun kötü alışkanlıklarının pençesinden uzaklaştırmak, bunun yapılacağı yerler belli. Spor tesisleri, yüzme havuzları, gençlik merkezleri ve tabii ki kütüphanelerdir. Burada çok modern bir kütüphane var. Gençlerimiz hem burada ders çalışacak hem kültürel aktivelerde bulunacak hem de sıkıldıklarında onların çeşitli aktiveler yapabilecekleri kafeteryalar var, bilim merkezleri ve atölyeleri var. Dolayısıyla tamamıyla gençlere, çocuklara yönelik bir kompleks olmuş. Okuyan araştıran gençler lazım. Türkiye büyüyor, en büyük sermayemiz gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu noktada bir toplumun en önemli değerlerinden bir tanesi de ülkesindeki kütüphane, kitap sayısı ve araştırdığı, okuduğu kitapların sonuçları. Dolayısıyla böylesine güzel bir eser ortaya çıkmış ve Malatya’ya çok yakıştı." şeklinde konuştu.
Törende bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da kentte büyük bir eksiklik olan kütüphane için göreve gelir gelmez harekete geçtiğini belirtti. Yeşil Kuşak projesi içerisinde yer alan Atatürk Lisesi’ni başka bir alana okul yaparak taşıdıklarını ve sonrasında bakanlıklarında desteği ile bu eseri Malatya’ya kazandırdıklarını ifade eden Gürkan, “Türkiye’nin 100. Yılına yakışır bir eseri şehrimize kazandırdığımız için mutluyuz” dedi.
Törende konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi. Açılış sonrası bakanlar, kütüphanede incelemelerde bulundu.