• Haberler
  • Van
  • Küresel iklim krizi antik yolu ortaya çıkardı

Küresel iklim krizi antik yolu ortaya çıkardı

Küresel iklim felaketinin etkilendiği Van Gölü'nde sular çekilince, Çarpanak Adası'na giden 1 kilometrelik antik yol görünür hale geldi.

Küresel iklim krizi antik yolu ortaya çıkardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Gölü'ndeki 4 büyük adadan biri olan ve üzerindeki Ktouts Manastırı dolayısıyla her yıl binlerce turist ağırlayan Çarpanak Adası neredeyse anakaraya bağlandı.

Geçen yıl yağışların azlığı ve buharlaşmanın fazlalığından dolayı sular çekilince, Çarpanak Adası'nı anakaraya bağlayan 1 kilometre uzunluğundaki antik yol ortaya çıktı. 

DAHA ÖNCE YARIM ADA ŞEKLİNDE İMİŞ 

Çarpanak Adası'ndaki kalıntıların Ortaçağ'a ait olduğunu söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Ada'nın daha önce de yarım ada şeklinde olduğu bilgisini verdi. Çavuşoğlu, "Antik Çağ'da yarım ada şeklindeyken yolun seviyesi yükseltilerek ulaşım karadan sağlanmış. Aslında Tuşba'dan başlayıp gölün kıyısından devam eden, kalelere ulaşımı sağlayan bir yol. Ayanıs ve Amik kalelerinden sahili takip ederek Muradiye'ye kadar devam eden bir Urartu yolu söz konusu." diye konuştu.

1994'DE DAHA FAZLA SU ALTINDA KALMIŞTI

Çarpanak Adası'na giden yolun zamanla su altında kaldığı bilgisini veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Buradaki en önemli husus 2021'den sonra kuraklık sonucu Van Gölü su seviyesinin çekilmesi. Bu nedenle mevcut yol daha net bir şekilde görülüyor. Dönem dönem Van Gölü yükselip, alçalıyor. En son 1994 yılındaki yükselme sonrası bu yol daha çok su altında kalmıştı. Tuşba'dan başlayıp, göl kenarında kurulmuş olan Urartu dönemi kaleleri ve daha sonra Orta Çağ'da devam eden yerleşimlere kara yolundan ulaşımı sağlamak amacıyla yapılmıştı. Bir at arabasının sığabileceği genişlikte yapılan ve hem Çarpanak'a erzak ve günlük ihtiyaçların götürülmesi hem de Çarpanak'tan geriye taşımacılık ve ulaşımın yapılabilmesi amacıyla inşa edilmiş antik bir yol. Havadan çekilen görüntülerde yolun taşlar dizilerek yapıldığı, suyun zamanla yolu aşındırmasıyla sadece ana taşların kaldığı net bir şekilde görülüyor."

Bakmadan Geçme