Kars Belediyesi eski Başkanı doktor atama sayılarını yalanladı
Kars'a yapılan doktor atama sayılarının halkı yanıltıcı biçimde lanse edildiğini belirten Kars Belediyesi eski Başkanı Alibeyoğlu, sözü edilen 165 rakamını yalanladı.
Türkiye’nin ‘ucube heykel tartışması’ ile tanıdığı Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars’ta doktor ve hastane sıkıntısı yaşandığını belirterek, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.
“Yeter artık, hastalar Erzurum yolunda ölmesin.” diyen Alibeyoğlu, son günlerde Kars’a ataması yapılan doktor sayılarının da halkı yanıltıcı biçimde lanse edildiğini savundu. Söz konusu açıklamalarda Kars’a 165 doktorun atandığının iddia edildiğini belirten Naif Alibeyoğlu, 106’nci Devlet Yükümlülüğü Kurası sonuçlarına bakıldığında ise ile ataması yapılan doktor sayısının 22 olarak görüldüğünü ifade etti. Alibeyoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“165 DEĞİL, 22 ATAMA YAPILDI”
“Google’dan 106. Devlet Hizmet Yükümlülüğü Kurasına bakılırsa Kars’a kaç doktor için kadro açıldığı görülecektir. Diyelim ki 165 kadro açıldı ve bu kadroların tamamına doktorlar tercih yaparak Kars'a geldi. Kars’a doktor atandığında sağlık anlamında Kars'ta yaşanan tüm dramların biteceğini ima eder gibi reklam yapmak en hafif tabirle saflık olur. Zaten yapılan atama haberleri ile Kars halkının aldığı sağlık hizmetinin problemleri çözülseydi bu sorun çoktan bitmişti. Çünkü birkaç ayda bir böyle bir haber duyuyoruz.”
“HASTALAR ERZURUM YOLUNDA ÖLMESİN”
Doktor eksikliği ve sağlık hizmetlerindeki problemlerin çözülmemesinden dolayı, Kars halkının Erzurum yollarında ölüme mahkum edildiğine dikkat çeken Alibeyoğlu, “Bebek kokusuna hasret, çocuğu olmayan asgari ücretli bir anne adayının feryadına şahit oldum. Acilen Erzurum’a sevk edilmesi gereken ancak cebinde parası olmayan binlerce çaresiz aileyi gördüm. Çocukları olmayan ve başka şehre gidemeyecek durumda olan ve kanser tanısı konan yaşlı bir hastanın ölüme terk edilişine şahit oldum. Dakikaların bile önemli olduğu acil hastaların saatlerce hatta günlerce sevk zincirine takıldıklarını uygun tedavi merkezine yetiştiklerinde çok geç kaldıklarını hatta hayatlarını kaybettiklerini defalarca şahit oldum. Otelde kalacak parası olmadığı için Erzurum’da yoğun bakım ünitesinin önündeki sandalyelerde uyumak zorunda kalan refakatçinin bir süre sonra kendisinin de hastalandığına şahit oldum. Erzurum’da yatan hastalarını ziyarete giden kişilerin yolda kaza yaptıklarına ve kaza yapanların da yine Erzurum’a götürüldüğüne şahit oldum. Yaşadım. Bu dramların her biri filmlere konu olacak kadar dehşet verici.” diye konuştu.
“DOKTORLAR PARTİ TEŞKİLATLARINA YAKIN PERSONELLER TARAFINDAN TEHDİT EDİLİYOR”
Öte yandan, Kars’a ataması yapılan doktorların da, kentte bazı sorunlar yaşadığına işaret eden Alibeyoğlu, kimi zaman doktorların parti teşkilatlarına yakın personeller tarafından tehdit edildiğini iddia etti. Doktorların kentten kaçmasına neden olan sorunlara çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Alibeyoğlu, şehirde doktorların uyum sorunu yaşamasını engelleyecek cazibe merkezleri oluşturulması gerektiğini söyledi.
“YETKİLİLER SORUNLARI BİZZAT DOKTORLARDAN DİNLEMELİ”
Söz konusu sorunların çözümü için, milletvekilleri ile yetkililerin bizzat doktorlarla zaman zaman bir araya gelip sorunlarını dinlemesini öneren Alibeyoğlu, “Bölge milletvekillerinin, yetkililerin hastane başhekimleriyle değil, bizzat doktorlarla belirli aralıkla bir araya gelip sorunlarını birinci ağızdan dinlemeleri gerekir. Haddini aşıp doktoru tehdit eden ve halkın sağlık hizmeti almasını engelleyenlerin dişini sökmek gerekir. Şakşakçıların beyanlarından ziyade bizzat yatan hastaları ziyaret edip taburcu olan hastaları da telefonla arayıp aldığı sağlık hizmetini sormak gerekir. Girişim gücü ve insani yönü yüksek başhekimler atayıp başhekimlerin Kars halkı için yapacağı her türlü girişime bizzat iştirak etmek gerekir.” dedi.
“KARS TAM DONANIMLI BÖLGE HASTANESİNİ HAK EDİYOR”
Son olarak, Kars’a ivedilikle tam donanımlı bir bölge hastanesi yapılması gerektiğini de vurgulayan Alibeyoğlu, “Kafkasya’ya hitap eden tam donanımlı bir bölge hastanesini ziyadesiyle hak etmektedir. Yapıldıktan sonra kaderine terk etmemek şartıyla (zira 150 yıllık eski hastane binası dimdik ayakta dururken, on yılda bir dökülen hastanelerin hesabını sormak gerek) tam donanımlı bir bölge hastanesi aynı zamanda şehrimizden para çıkışının önüne geçecek hem de dışarıdan hasta alacağı için şehrimize para akışı olacaktır. Daha da önemlisi yukarıda bahsettiğimiz sağlık faciaları yaşanmayacaktır.” ifadelerini kullandı.