Kale ilçesi turizmin kalesi olma yolunda ilerliyor

Elazığ depreminden etkilenen Malatya'nın Kale ilçesinde iyileştirme ve turizm çalışmaları devam ediyor.

Kale ilçesi turizmin kalesi olma yolunda ilerliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020’de yaşanan Sivrice depreminin yıkıcılığı o dönem Malatya’nın Kale ilçesinde de hissedildi. Yürütülen çalışmalar dahilinde bir yandan hasarlı yapılar yıkılmaya devam ederken, bir yandan da TOKİ tarafından yapılan deprem konutları sahiplerine kavuştu.

“YENİ KONUT ALMASINA RAĞMEN VATANDAŞ KONUTLARINDAN VAZGEÇMİYOR”

Depremin ardından başlatılan dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Kale Kaymakamı Abdulselam Bıçak, daha önce bin adet hasarlı evin yıkıldığını söyledi. Şu anda tespit edilen hasarlı evlerin yıkımına başladıklarını ifade eden Bıçak, “Yeni konut almasına rağmen vatandaş konutlarından vazgeçmiyor. Ciddi bir zorluğu var.” dedi.

“MÜMKÜN OLAN KISA SÜREDE VATANDAŞIN İŞİNİN GÖRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Deprem sonrasında gelişen pandemi sürecinin işleri daha da zorlaştırdığını belirten Bıçak,"Bir de pandemi süreci var işimizi zorlaştıran. Pandeminin de başlamasıyla konutların yapımı aksadı, konteyner dağıtımı aksadı. Vatandaş ciddi anlamda mağdur oldu. Tabi bu zorlu bir süreç. Herkes işini anında bitirilmesini istiyor. Herkese eşit bir şekilde herkese aynı anda mümkün olan kısa sürede işinin görülmesi için çalışıyoruz. Evinin yapılması, ahırının yıkılması bunları hep dengede götürmeye çalışıyoruz. İmkânlarımızın yettiği ölçüde yapmaya çalışıyoruz. Sayın Valimiz sağ olsun her zaman arkamızda. Belediye başkanımızla çok uyumlu çalışıyoruz. Hem büyükşehir hem de ilçe belediyesinin bütün imkânlar 7- 24 emrimizde kullanıyoruz. Sürecin kanuni bekleme sürelerinde, pandeminin etkisi var.” diye konuştu.

"ELİMİZDEN GELDİĞİNCE KİMSEYİ MAĞDUR ETMEMEYE ÇALIŞTIK"

Üzerinden bir buçuk yıl geçen depremin ardından çok ciddi aşama kaydettiklerini de belirten Kaymakam Bıçak, şu anda Kale’de yaklaşık 800 deprem konutunun bittiğini ve bunların 439 tanesinin çok katlı olduğunu söyledi. Yaklaşık 300 köy konutunun da inşa edildiğini aktaran Bıçak, “Hak sahiplerini büyük çoğunluğuna evleri teslim edildi. Bunların yüzde 60’ında vatandaşımız oturuyor. Hatta bunları 3 ay önce teslim ettik. Kimseyi mağdur etmedik. Konteyner verildi. Elektrik, su bağlandı. O imkanlara sahip olamayan yaşlı vatandaşın bir kısmını konteyner kentten bakım evine yerleştirdik. Pandemide kabul edilmemesine rağmen imkanlarımızı zorlayarak yerleştirdik. Valiliğin otele yerleştirdikleri oldu. Kira yardımında bulunduk. Elimizden geldiğince kimseyi mağdur etmemeye çalıştık. Devlet bütün kurumlarıyla çalıştı. AFAD ayrı çalıştı, Çevre Şehircilik, Emniyet, Jandarma hepsi ayrı ayrı çalıştı. Kimse görev ayrımı yapmadı. Bütün kurumlar dört dörtlük çalıştı. Herkes iyi niyetle çalıştı. Kale yeni bir görünüme kavuştu.” ifadelerini kullandı.

“KALE İÇİN UFAK DOKUNUŞLAR BİLE ÇOK ŞEY İFADE EDECEK”

Kaymakam Bıçak ilçenin Malatya-Elazığ güzergahında yer alması ve baraj gölüne de sıfır olması nedeniyle turizm açısından büyüyebileceğini ve bu kapsamda çok ciddi yatırımcılarla görüştüklerini de belirtti. Bıçak, “Kale için ufak dokunuşlar bile çok şey ifade edecek. İmar belediye başkanını vizyon projelerinden biriydi. İnsanlar ruhsat başvurusu yapmadan eski usul kendi arazisi üzerinde ev yapıyor. Bunlar dikkat etmediğimiz zaman da depremlerde bu acılar yaşıyoruz. Beton kalitesine dikkat edilmediği zaman herkesin bir sanatı herkesin biri işi, bir mesleği var. İnşaat mühendisi, mimarlar “Eğer başarırsak 60 dönüm çilek ekeceğiz” Kale’de Kalkınma Ajansıyla birlikte bir proje hazırladıklarını da dile getiren Kaymakam Bıçak, “1 milyon TL’ye yakın bir projemiz onaylandı. Eğer başarırsak 60 dönüm çilek ekeceğiz. Güçlü bir kadın kooperatifi kurduk. 60 dönüm çilek ekilecek. Bunun içerisine çilek ekim makinaları, naylon çeken, ayıran, bölen şeyleri alıyoruz. Şartlarımız da var bunları Kale halkının hizmetine cüzi fiyatlarla verecekler. Kendi fidemizi kendimiz yetiştireceğiz. En büyük maliyet fide zaman içerisinde Kale’de Elazığ’a olsun Malatya’ya olsun bölgeye fide satacak bir yer haline getireceğiz. Çok ciddi bir çilek üretim merkezi haline gelebiliriz. Başka bir projemiz daha var. Bir çiftçimize özel bir tür keçi getirdim. Üretime başlattırıyoruz. Biz üründen ve üreticide eminiz vatandaşın kazanması bizim için çok önemli. Vatandaş buradan para kazanmaya başlayınca vatandaşlarda gelecek. Çilekte de aynı şeyler geçerli. ” ifadelerini de sözlerine ekledi.

“BUNLAR BİR BAŞLANGIÇ KALE BİR YOLA GİRDİ”

Kale ilçesinde çok şey değişeceğini vurgulayan Bıçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunlar bir başlangıç. Kale bir yola girdi, bu 3- 5 yılı bulabilir. Gençlik merkezi öğrencileri ve gençleri çekmek için çok ciddi bir yatırım. Tüm Kale’nin gençleri burada da toplanabilir. Burada toplanırlarsa çocukların yeme ihtiyacı, alışveriş ihtiyacı olacak bu dükkanlar onlara hizmet edecek. Bunlar bir döngü içerisinde olacak. Kırsal bir ilçeydik. Şehirleşmeye adım adım başlıyoruz. Bu belli bir süreyi bulabilir.”

Bakmadan Geçme