Kağıt bardak kullanırken iki kere düşünün

Akademisyenlerin yaptığı araştırma, kağıt bardakların da, plastik bardaklar kadar tehlikeli olduğunu ortaya koydu. Kağıt bardaklarda da mikroplastiklere rastlandı.

Kağıt bardak kullanırken iki kere düşünün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

5 mm'en daha küçük olan, çoğunlukla petrol türevli plastiklerde gözlemlenen, suda çözünmeyen, düzgün şekilli veya şekilsiz polimerik, insan sağlığı ve çevreye zarar verdiği bilinen mikroplastiklerin; plastik bardaklar dışında kağıt bardaklarda da olduğu ispat edildi

Yıldız Teknik Üniversitesi  Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Törnük ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yetim'in danışmanlığında Üsküdar Üniversitesi doktora öğrencisi Selen Akbulut tarafından yapılan çalışmada, kağıt bardaklardan sıcak içeceklere ve suya mikroplastik geçip geçmediği araştırıldı.

Araştırmanın sonuçları, kağıt bardaklarda da mikroplastikler olduğunu ortaya koydu.

Bu durumun nedenini, restoran ya da kafelerde kullanılan tek kullanımlık, kağıt sanılan bardakların genellikle yüzde 90'ının kağıt, yüzde 10'unun ise plastik içermesine bağlayan Doç. Dr. Törnük, şunları söyledi:

"Kağıt suyu seven bir malzemedir. Kağıdı tek başına direkt bir sıvı içecek için kullanamayız, o yüzden kağıtların yüzey kısımları gözle göremediğimiz bir plastik malzemeyle daha çok polietilen olarak bildiğimiz bir malzemeyle ince bir katman halinde kaplanıyor.

Araştırmamızda günlük hayatta çay, kahve tüketmekte olduğumuz sıcaklıkları esas alarak, genellikle bu içecekleri 80-90 santigrat derece civarında içtiğimizi varsayarak ve yine soğuk içecek olarak da suyu tüketilmiş olduğu sıcaklığı ortalama 20 santigrat derece olarak esas alarak, bu kağıt bardakların içerisine farklı sıcaklıklarda sular ilave edip farklı sürelerde beklettik ve daha sonra bu bardaklardan sıvılara geçen mikroplastikleri filtreledik ve bunların sayımını mikroskop vasıtasıyla yaptık."

BARDAK İÇİNDEKİ PLASTİK KAPLAMA TEHLİKELİ

Kağıt bardaklarda mikroplastik ortaya çıkmasının, bardağın içinin kaplandığı plastik tabakayla ilgili olduğuna dikkat çeken Törnük, yıkanan kağıt bardaklarda mikroplastik sayısının azaldığını da ifade etti. 

KULLANMADAN ÖNCE YIKANMALI

Bu nedenle kullanmadan önce kağıt bardakların yıkanmasını öneren Törnük, "Bardağı yıkamamışsak 350 mililitrelik bir kahve tükettiğimiz zaman vücudumuza 850 adede varan mikroplastik girişi söz konusu olabiliyor. Tabii ki bardağı yıkadığımız zaman sayı biraz daha azalıyor ve bu sayı 200 ile 240 adet arasına düşüyor." dedi. 

Son olarak, kağıt ve plastik bardaklara alternatif olarak, cam ve termos bardakşarı öneren Törnük, "Plastik bardakları, plastikle kaplanmış olan kağıt bardaklar dahil olmak üzere diğer plastik bardakları günlük hayatımızda yoğun olarak kullanmaktayız. Buna oldukça alıştık. Günlük hayatımızda kolaylık açısından bunun alternatifi olarak tabii cam ve termos bardakları önerebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme