İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü yüzyıllara meydan okuyor
Türkiye'nin en prestijli köprüleri arasında yer alan tarihi Palu Köprüsü, ihtişamı ve dayanıklılığıyla adeta zamana meydan okuyor.
Yüzyıllardır sağlamlığını koruyan köprünün bazalt taşından yapıldığı biliniyor. Eskiden İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü olarak da bilinen tarihi Palu Köprüsü, taş yapı mimarisiyle dikkat çekiyor.
ROMALILAR TARAFINDAN YAPILDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Yüzyıllar önce Romalılar tarafından yapıldığı düşünülen köprü, konum olarak Elazığ’ın Palu ilçesinde yer alıyor. Palu Köprüsü'nde, 193 metre uzunluğunda 4 buçuk metre genişliğinde 8 farklı göz bulunuyor. Yapımı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmayan Palu Köprüsü, İpek Yolu güzergahında bulunmasından dolayı ‘İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü’ olarak da biliniyor.
TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ KÖPRÜLERİ ARASINDA YER ALIYOR
Zamana meydan okuyan köprü göçerkonarların, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. 2010 yılında Karayolları Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilen köprü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen Türkiye’nin en prestijli köprüleri arasında yer alıyor.
“PALU KÖPRÜSÜ FARKLI MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR”
Tarihi Palu Köprüsü'nün konumuyla ilgili bilgi veren vatandaş İbrahim Meydanoğlu, "Yazılı kaynaklarda Roma döneminde yapıldığı daha sonra Bizans ve Artuklular döneminde Selçuklular mimarisine uygun bir şekilde restore edildiği belirtiliyor. Tarihi Palu Köprüsü yaklaşık 193 metre uzunluğunda 4 buçuk metre genişliğinde 8 tane farklı gözde oluşuyor. Bazalt taşıyla yapılmıştır. Palu Köprüsü tarihin birçok döneminde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış aynı şekilde 4’üncü Murat Bağdat ve Tevhit seferine çıktığında bu köprüyü bir güzergâh olarak seferi için kullanmıştır. Palu ilçesi İpek Yolu güzergahında bulunduğundan dolayı ticaret merkezi aynı zamanda doğudan batıya tek geçiş güzergahı olduğundan dolayı bu köprü kullanılmıştır. Bu köprüden Bağdat ve Irak aynı zamanda yine bu köprü üzerinden Erzincan, Erzurum ve Karadeniz tarafına o dönemde ticaret kervanları yüklerini ticari amaçla taşımışlardır. Bu bölge aynı zamanda konargöçer dediğimiz göçebelerin kullandığı bir güzergahtır. Sürülerini bu köprüden geçirmişlerdir. ” dedi.
"EN PRESTİJLİ 13 KÖPRÜ ARASINDA YER ALIYOR”
Rivayetlere göre Palu Köprüsü'nün Murat Nehri üzerinde Palu’dan İstanbul’a kadar o zaman bulunan tek köprü olduğu belirten Meydanoğlu, "Stratejik konumundan dolayı bu köprü savaşlarda, ticaret ve konargöçerler için hayati bir önem arz etmektedir. Tarihi Palu Köprüsü zamanla birçok sel felaketine maruz kaldığı için yıkılmıştı. 2010 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden restore edildi ve halkımızın kullanımına sunuldu. Palu Kalesinin eteklerinde bulunan bu köprü yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarından birisidir. Aynı zamanda yeni evli çiftlerin fotoğraf çekmek için geldiği yerlerden bir tanesidir. Tarihi Palu Köprüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en prestijli 13 köprüden bir tanesi olarak çeşitli kaynaklarda gösterilmiş yerli ve yabancı turistlere de tavsiye edilmiştir. ” ifadelerini kullandı.