- Haberler
- Güncel
- EYT'de prime takılanlar için hizmet davası detayları! Hizmet tespit davası başvurusu nasıl yapılır?
EYT'de prime takılanlar için hizmet davası detayları! Hizmet tespit davası başvurusu nasıl yapılır?
Sigorta girişi olduğu halde primi yatırılmayan ve EYT için getirilen düzenlemeden yararlanamayan pek çok insan için hizmet tespit davası fırsat sunuyor.
EYT'de prim gününe takılanlarla ilgili son gelişmeler gündemdeki yerini koruyor.
Sigorta girişi olduğu halde priminin yatırılmaması nedeniyle pek çok insan emeklilikte yaşa takılanlar için getirilen düzenlemeden faydalanamıyor. Hizmet tespit davası ise bu durumda olanlara imkan sağlıyor. Peki, Hizmet tespit davası nedir, nasıl başvurulur? Konuyla ilgili detaylar haberimizde.
İşe girişleri göründüğü halde günleri görünmediği için EYT'den faydalanamayanlar bu duruma bir çözüm arıyor.
8 Eylül 1999 tarihine kadar iş girişi yapılmış ancak primi yatırılmayan kişiler EYT'den yararlanamıyor. Onlar için çıkış yolu ise yargı yoluna giderek hizmet tespit davası açmaktan geçiyor. İş Kanunu'ndaki bazı ince ayrıntılar, EYT düzenlemesinden yararlanmak için kapı açabilir. Peki, günsüz girişi olanlar "Nasıl EYT'li olur?"
HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?
Hizmet tespiti davası, sosyal güvenlik kurumuna hizmet süreleri hiç veya eksik bildirilen, sürekli çalışmasına rağmen işe giriş çıkış yaptırılan, SGK girişleri geç yaptırılan veya sigortasız çalıştırılan işçilerin işverene karşı açacağı iş davası türüdür.
HİZMET TESPİT DAVASI BAŞVURUSU NEREYE, NASIL YAPILIR?
Hizmet tespitine gidilmek sureti ile hak kaybının düzeltilmesi talebinde bulunulabilir. Öncelikli olarak vatandaşın yargı yoluna gitmeden önce çalıştıkları ilin SGK il müdürlüğüne ya da bağlı bulundukları SGK merkez müdürlüklerine müracaat ederek arşiv kayıtlarından inceleme yapılmasını talep etmeleri gerekiyor. Giriş yapılmış ama prim ödenmemiş ise burada hizmet tespit davası gerekiyor.
ARŞİV KAYITLARINDA DA HİZMET GÜNÜ YOK İSE 2 AYLIK SÜRE ZARFINDA YARGIYA BAŞVURULMALI
Çalışanın elinde işe giriş bildirgesi, 4 aylık dönem bordrosu ya da o iş yerine ait kayıt ve belgelerden herhangi biri varsa ve aynı dönemde de çalıştığı bir kişi şahitlik yaptığı takdirde mahkeme tarafından bu kişinin hizmet tespiti en az 1 gün tescil ediliyor ve sigorta başlangıcı da o tarihte yapılmamış ise o tarihe tescil yapılarak geriye çekilebiliyor.