Erzurum'da canlı hayvan sayısında artış bekleniyor
Erzurum'da bu yıl etkili olan yağışlarla kaba yem üretiminin 1,5 milyondan 2 milyon tonun üzerine çıkması ve böylece yem et ve süt veriminin artması bekleniyor.
Büyükbaş ve küçükbaşta 2 milyona yaklaşan hayvan varlığıyla dikkati çeken kentte, hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacının karşılanması için mera alanları büyük önem taşıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu sene etkili olan yağışların, meralardaki ot verimini 1,5 milyondan, 2 milyon tonun üzerine çıkarması bekleniyor. Kaba yemdeki bu verim, kentteki et ve süt üretimine büyük katkı sağlayacak.
Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Erzurum'un yüzölçümünün büyük bölümünün mera olduğunu söyledi. Geçen yıl haziran ayında meralarda otlar kurumaya başlarken bu sene durumun tam tersi olduğunu dile getiren Akar, saha kontrollerinde çok iyi ot veriminin bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Kaba yem fazlalığının et ve süt üretimine katkısına değinen Akar, şöyle konuştu:
“HAYVAN SAYIMIZDA DA CÜZİ DE OLSA BİR ATIŞ BEKLİYORUZ”
"Geçen yıl ot yoktu, insanlar erkenden hayvanlarını elden çıkartmak istediler. Ancak bu sene üreticilerimiz, özellikle anaç hayvanları ellerinde tutup sayılarını artırmayla ilgili bir görüş içindeler. Bu hayvan varlığımızın artmasına da vesile olacak. Mera alanlarının iyi olmasının hayvansal üretimimize de olumlu yansımaları olacak. Hayvan sayımızda da cüzi de olsa bir atış bekliyoruz."
“KABA YEM ÜRETİMİMİZİ BU YIL 2 MİLYON TONUN ÜZERİNDE BEKLİYORUZ”
Akar, kent genelinde 1 milyon dekara yakın kaba yem üretim alanının bulunduğuna işaret ederek, "Yonca, korunga, fiğ ve silajlık mısır gibi kaba yem üretim alanımız var. Hububat alanlarını buna dahil ettiğimizde 2 milyon dekar alan oluyor. Meralarımız kaba yem alanlarımızdır. Geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon ton olan kaba yem üretimimizi bu yıl 2 milyon tonun üzerinde bekliyoruz." diye konuştu.
Kentin kaliteli kaba yem üretiminde başı çektiğini, saman üretiminden ziyade kaliteli yonca ve korunga gibi besleyici değeri yüksek ürünlerin de yetiştirildiğini anlatan Akar, özellikle Karadeniz illerine Erzurum'dan kaliteli kaba yem gönderdiklerini söyledi.
Akar, geçmiş yıllara göre güney illerinden saman akışı beklemediklerini ve kentte ihtiyacın üzerinde bir üretimin olduğunu aktardı.