Domuz damı yöntemi nedir?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası deprem bölgesine gelen madenciler domuz damı yöntemiyle birçok canı kurtardı. Peki domuz damı yöntemi nedir?

Domuz damı yöntemi nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası deprem bölgesine gelen madenciler domuz damı yöntemiyle birçok canı kurtardı. Domuz damı tipi yürüyen tahkimat; tek veya iki parçadan oluşan sarmayı 4 veya 6 hidrolik direğin desteklediği tahkimat olarak ön plana çıkıyor.

PEKİ, TAM OLARAK DOMUZ DAMI NEDİR?

Madencilikte de kullanılan bu terim travers parçaları, özel hazırlanmış domuz damı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak dikdörtgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel tahkimat birimidir. Domuz damı direkleri; 120x20x20 ve 80x20x20 boyutlarındaki meşe, kayın ve gürgen gibi sert ağaçlardan yapılıyor ve en sağlam tahkimatlardan biri olarak biliniyor. Yeraltı madenciliğinde yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra deprem enkazlarındaki arama kurtarma faaliyetlerinde de kullanılıyor.

Bakmadan Geçme