• Haberler
  • Ağrı
  • Doğubayazıt köylerinde susuzluk köyden kente göçü tetikledi

Doğubayazıt köylerinde susuzluk köyden kente göçü tetikledi

Ağrı Doğubayazıt ilçesindeki köylerde tarımda sulama sıkıntısı köyden kente göçü başlattı. Köy muhtarları sorunu çözmek için Ankara'ya çıkarma yaptı.

Doğubayazıt köylerinde susuzluk köyden kente göçü tetikledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MUHTARLAR ANKARA’YA ÇIKARMA YAPTI

Ağrı Doğubayazıt’a bağlı 20 köy ve 5 mezrada, tarımsal sulama sıkıntısı yaşanıyor. Köylüler, artan girdi fiyatlarına rağmen ekip dikmek istiyor, ancak su bulamayınca çabaları sonuçsuz kalıyor. Çoğunlukla yem bitkilerinin ekildiği 22 bin dönüm arazide, susuzluktan dolayı verim olmayınca hayvancılık da zarar gördü. Köylüler bu sorunlardan dolayı çareyi büyük şehirlere göç etmekte buldu.

Giderek artan göç karşısında, köylüler adına Güllüce, Mescit ve Dalbahçe köylerinin muhtarları Ankara’ya çıkarma yaptı. İçişleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Meclis’te yetkililerle görüşen muhtarlar, boşa akan suyun bir gölet yapılarak tarım arazilerine verilmesi konusunda talepte bulundu. Muhtarlar, Ankara ziyaretleri esnasında seslerini duyurmak için Bülten TV’yi de ziyaret etti.

“SÜREKLİ SENEYE ATIYORLAR”

Güllüce Köyü muhtarı Kerem Özdemir, 2014’ten bu yana muhtarlık yaptığını ve sorunun çözülmesi için 3’üncü kez Meclis’e geldiklerini ifade etti. Gölet yapılması durumunda köylülerin tarımsal sulama sorununun çözüleceğini söyleyen Özdemir, “Sürekli bunu proje yapacağız, ihale yapacağız deyip sene atıyorlar. 20 köy o gölete bağlıyız. Ortak kullandığımız sudur. Suyumuz şu anda boşa akıyor. Ama maalesef gölet halen yapılmamış. Takriben 22 bin dönüm arazimiz var. İnsanlar burada sulama olmadığı için göç etmeye başladı, mağdurlar. Benim de 200 dönüm arazim var. Su olmadığı için ekemiyorum. Mazot, tohum, gübre pahalı. Su olmayınca da ekemiyorum, masraftan kaçıyoruz.” diye konuştu.

“GEÇ KALDIK”

Mescit Köyü Muhtarı Reşat Al ise, 2016’dan bu yana gündemde olan projenin bir an önce bitirilmesini istediklerini dile getirdi. Geçen yıl söz konusu bölgede zemin etütlerinin yapıldığını belirten Reşat Al, “Şu anda da proje aşamasındadır. Fakat, geç kaldık. Millet gün gün göç etmeye başladı. Vatandaş da muhtarlar olarak bizden bir hareketlilik bekliyor. DSİ’yi ve Ağrı Valiliğini aradılar, bize döneceklerini söylediler.” dedi.

“EN BÜYÜK ŞANSSIZLIĞIMIZ ERZURUM DSİ’YE BAĞLI OLMAMIZ”

Ağrı’nın Erzurum DSİ Bölge Müdürlüğüne bağlı olmasının da kendileri için dezavantaj olduğunu vurgulayan Al, “Bizim en büyük şanssızlığımız DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğüne bağlı olmamız. Bunun için de ulaşımımız aksıyor, bir netice alamıyoruz. 2 gündür Ankara’dayız. Yetkililerle bu konuyu görüştük. Kendilerinden olumlu bir haber bekliyoruz.” diye konuştu.

“KÖYLÜLER METROPOLE KAÇIYOR”

Köylerin giderek boşaldığının altını çizen Al, şunları söyledi:

“Köylerimiz boşalıyor, işsizlik başladı, köylüler metropol şehirlere kaçıyorlar. Biz de, vatandaş da mağdur. Hayvancılık zaten tarımla ilerliyor, tarım da olmayınca hayvancılık da bitiyor. 22 bin dönüm arazimiz var; yem bitkileri ekiyoruz. Mazot, gübre almış başını gitmiş ona rağmen ekim yapıyoruz ama su olmayınca karşılığını alamıyoruz. Yetkililerden bu nedenle bölgemizin sorunuyla ilgilenmesini, boşta akan suyumuzun ilgilenip de köylere verilmesini talep ediyoruz.”

“HAYVANCILIK DA ZARAR GÖRDÜ”

Dalbahçe Köyü muhtarı Meryem Önkür de göç sorununa değindi. Tarımsal sulama olmayınca hayvancılığın da zarar gördüğüne dikkat çeken Önkür, yetkililerden soruna acil çözüm bulmaları konusunda yardım istedi. Önkür, “Köylüler arazi konusunda çok sıkıntı yaşıyor, göçler başladı köylerimizde. Zaten köylerimizin geliri hayvancılık ve tarım. Su olmadığı için göçler başladı. Suyumuz var ama gölet yapılmadığı için boşa akıyor. Halk göletin yapılmasını ve kanallardan değil de borulardan su getirilmesini istiyoruz. Çünkü kanallar konusunda da sıkıntı yaşıyoruz.  Mescit, Güllüce ve Dalbahçe Köyü olarak biz de bu sorunumuzu dile getirmek ve çözmek için Ankara’ya geldik. Halkımız bizden olumlu bir cevap bekliyor. Biz de elimizden geleni yaptık; Tarım ve Orman Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, Meclis’e gittik. Buradan devlet büyüklerimizin olumlu bir cevap vermesini ve bizi sevindirmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme