Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı'nda en çok ilgi silahlara
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 4. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı'nda yaptığı konuşmada öğrencilere seslenerek, 'Sevgili öğrenciler Kamu Denetçiliği Kurumu eğer derslerinizde veya kaldığınız yurtlarda benzeri konularda sıkıntı yaşadığınızda başvurabileceğiniz kurumlardan birisidir. Özellikle idareyle, okulla, ulaşım ve benzeri konularla başınız düşürse dara, ombudsmanlığı mutlaka ara diyoruz' dedi.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 4. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı’nda yaptığı konuşmada öğrencilere seslenerek, “Sevgili öğrenciler Kamu Denetçiliği Kurumu eğer derslerinizde veya kaldığınız yurtlarda benzeri konularda sıkıntı yaşadığınızda başvurabileceğiniz kurumlardan birisidir. Özellikle idareyle, okulla, ulaşım ve benzeri konularla başınız düşürse dara, ombudsmanlığı mutlaka ara diyoruz” dedi.
Fuarda açılan silah standı en çok ilgi çeken stantlar arasında yer aldı. Yerli silah üreticisi TİSAŞ firmasının açtığı stant özellikle üniversite öğrencilerinin dikkatini çekerken, silahları yakından inceleyen öğrencilere firma yetkililerince bilgiler verildi.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ev sahipliğinde, Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen 4. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı başladı. Kariyer fuarının açılışına Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Başkan Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyemiz kamu kurumları arasında çok önemli bir işveren. Bizim 4 bine yakın personelimiz var. Başlattığımız her yeni hizmet yeni istihdam alanlarını beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise yaptığı konuşmada sağlıktan spora, hukuktan ekonomiye, ulaştırmadan saniyeye, bilimden teknolojiye ve eğitime varıncaya kadar çok büyük mesafeler alındığını belirterek “Bu gelişmelerin en önemli alanı eğitim alanı oldu. Özellikle ilk öğretimde, orta öğretimde, lise çağlarında ve üniversitelerde çok sayıda yatırım yapıldı, bütçeden ayrılan pay buralara artırıldı. Türkiye’de üniversite dışındaki eğitim alanında öğretmen sayısının 1,5 milyonu buldu. Özellikle de sayısı 76’larda olan ve 40 ilde olan üniversiteler 81 ilde ve sayıları 208’e ulaştı. Bu anlamda 150 bin akademisyenle Türkiye çok önemli bir noktaya geldi. Yine şunu memnuniyetle belirteyim ki ARGE’ye ayırılan pay, araştırma ve geliştirmeye ayrılan pay 1,2 milyar dolardan 10 kat artarak 2023 yılında 10 milyar dolara ulaştı. Bu muazzam bir rakamdır. ARGE sayısı 1-2’lerden bin 295’e, tasarım merkezi sayısı yine 2-3’lerden 329’a, Teknopark sayısı 5’lerden 101’e ulaştı. Bugün itibariyle TÜBİTAK’ın destek verdiği proje sayısı 31 bine ulaştı. Yine destek verilen akademisyen sayısı binden 57 bine ulaştı. Bu rakamlar muazzam rakamlar. Sevgili öğrenciler bu gelişmelerin birisi de hak ve hürriyet alanında oldu. Özellikle benim başında bulunduğum kamu denetçiliği kurumu gibi 10’a yakın kurum kuruldu” şeklinde konuştu.
“Başınız düşürse dara ombudsmanlığı mutlaka ara diyoruz”
Bilimde, teknolojide, yapay zeka da yeni bir çığır açılacağına inandığını kaydeden Malkoç, “Sevgili öğrenciler Kamu Denetçiliği Kurumu eğer derslerinizde veya kaldığınız yurtlarda benzeri konularda sıkıntı yaşadığınızda başvurabileceğiniz kurumlardan birisidir. Özellikle idareyle, okulla, ulaşım ve benzeri konularla başınız düşürse dara ombudsmanlığı mutlaka ara diyoruz. Türkiye’deki bu muazzam gelişmeler, bilim alanındaki gelişmeler, sanayiyle bilimi çok etkiledi. İşte TOGG otomobili. Veyahut da savunma sanayindeki uçaktan helikoptere varıncaya kadar önemli gelişmeler sağlandı. 5 Ocak 2024’te Savunma Sanayi Başkanlığı ile YÖK arasında yeni bir protokol imzalandı. Bu protokol üniversite hocalarımızın savunma sanayi alanında faaliyet gösteren bilimlerde ve kuruluşlarda daha etkin görev almasının önünü açıyor. Bu anlamda bilimde, teknolojide, yapay zeka da yeni bir çığır açılacağına inanıyorum” diye konuştu.
“Kişinin iş hayatı boyunca edindiği bütün tecrübelere kariyer diyebiliriz”
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise yaptığı konuşmada, “Kişinin iş hayatı boyunca edindiği bütün tecrübelere kariyer diyebiliriz. Günümüzde artık kariyer başarısı sadece mevcut işlerle yeterli olmayıp gelecekte yükleneceğimiz işlere de etkin bir şekilde başarılabilmesi için beceri ve deneyim kazanılmak olarak ta görülmekte. Kariyer planlama ile hem bireyin kendi hedeflerini doğru tanımlaması hem de sektörün bu ihtiyaçları ne ölçüde karşılayabileceğini analiz etmesi sağlanmış olacaktır” dedi.
Fuarda en çok ilgi silahlara
4. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı’nda açılan silah stanttı en çok ilgi çeken stantlar arasında yer aldı. Trabzon’daki silah üreticisi TİSAŞ firmasının açtığı stant özellikle üniversite öğrencilerinin dikkatini çekti. Silahları yakından inceleyen öğrencilere firma yetkililerince bilgiler verildi. Firmanın Ar-Ge Birimi Endüstriyel Tasarım Sorumlusu Celal Adanur, ateşli silahlara gençlerin yoğun ilgisinin olduğunu belirterek “Kariyer fuarında yoğun bir katılım var. Çünkü ateşli silahlara gençlerde yoğun bir ilgi var. Herhangi bir şekilde deneyimleme imkanları olmadığı için bu tarz fuar etkinliklerini değerlendirmek istiyorlar. O yüzden yüksek bir ilgi oluyor. İlgilerinden memnunuz. Yetenekli olan arkadaşlarda hem staj, hem iş başvurusu alıp daha sonra yeteneklerine göre değerlendiriliyor. Bu sayede iş imkanı sağlıyoruz. Ağırlıkları, çok mermi attığı nasıl ve nerede üretildiği soruluyor. Piyade tüfeklerinde menzili merak ediyorlar” ifadelerini kullandı.