Diyadin Kaymakamı Balcı: 'Artık Diyadin'de yeni bir dönem başladı'
Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, 2022 yılının ilk röportajını Bülten TV'ye verdi.
Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara’nın sorularını yanıtlayan Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, terörden temizlenen ilçede artık yeni bir dönemin başladığını söyledi. 2021 yılında yaptıkları faaliyetleri özetleyen Balcı, yeni yılda altyapı çalışmalarının devam edeceğini, ilçenin sosyalleşmesi adına başka bazı projelere de hız vereceklerini dile getirdi.
Kaymakam Balcı’nın röportajından detaylar şöyle…
“İLK İCRAATIMIZ İÇME SUYU İHALESİ OLDU”
Selma Kara: Diyadin’de 2021 yılı nasıl geçti?
Alper Balcı: “Bizler profesyonel yöneticiyiz mülkî idare amirleri olarak ama belediye başkanlığı farklı bir disiplin. Belediye başkanlığı anlamında bu 11 ay bizim için teşbihte hata olmaz; çıraklık zamanıydı. Ancak bölgede daha öncesine dayalı vali yardımcılığı görevinde bulunduğum için bölgenin sorunlarına hakimdim. Dolayısıyla kanaat önderlerimiz ve muhtarlarımızla görüşüp çabucak işe adapte olduk. Önce içme suyu ihalesini gerçekleştirdik. İlbank’a çok teşekkür ediyorum, ihalemizi kısa sürede yaptı. Diyadin merkezde 140 kilometrelik bir hatta borular değişecek ve vatandaşımıza sağlıklı içme suyu tedarik edeceğiz. Bu, yeni yılda en önemli projemiz olacak.”
“AKILLI SAYAÇ SİSTEMİNE GEÇİYORUZ”
“Bunun dışında akıllı sayaç sistemine geçeceğiz. Bu da belediyemiz için gelir olacak ve su tahsilatlarını etkin biçimde yapmamızı sağlayacak. Vatandaşlarımız kartlarına para yatırmış olacak, EKS dediğimiz sisteme tanımlattıktan sonra fatura derdinden kurtulacaklar.”
“HEDEFİMİZ; YOLLARIMIZI KENDİ TAŞIMIZLA DÖŞEMEK”
“Burası bir mermer, kalker, kireç taşı cenneti. Geldiğimizde bu zenginliği görüp hemen konkresörümüzü kurduk. Bu mermer pasalarınıi, kalker, kireç taşını kırıp PNT agrega denen asfalt alt malzemesi haline getirdik. Şu anda hem köy yollarında hem de ilçe merkezindeki yollarda malzemeyi serip sıkıştırıyoruz. Bunun için bir silindir aldık. Aynı zamanda Koza Altın Şirketi’ne çok teşekkür ediyorum. Kendileri bize kilitli parke taşı tesisi hibesinde bulundular. İlbank’tan aldığımız çimento hibemizle birlikte, bu mermerden çıkan tızu karıştırıp kilitli parke taşı üretiyoruz. Hedefimiz Diyadin’de, içme suyu projesi tamamlandıktan sonra buradan çıkan alt malzeme ve parke taşı ile birlikte ilçe merkezi, köyler ve okul bahçelerindeki tüm yolları yapmak ve ilçemizi çamurdan kurtarmak.”
“2021’DE 200 BİN TON TAŞ ÜRETİMİ YAPTIK”
“Burada 2021 yılında 200 bin ton taş üretimi yapıldı. Ancak ilçemizde beklediğimiz oranda yolu kaplayamadık. Kilitli parke taşı tesisinin kurulması ve yapılması uzun sürdü. Ucuza gelmesi için de makineyi Hatay’dan aldık. İyi ki de almışız, çünkü şu anda daha çok pahalandı makineler. Sadece 700 metrekare olmak üzere Cemal Kaya Anadolu Lisemizin bahçesini yapabildik. Zaten şu anda hava şartları çok kötü olduğu için kilitli parke taşı tesisini kullanamıyoruz. Ama hedefimiz bahardan itibaren bütün yollarımızı kilitli parke taşıyla örmek.”
“DİYADİN TERMAL CENNETİ”
“Bunun yanı sıra bizim burada harika bir termal suyumuz var. Bunlardan Köprü Kaplıcası Belediyemize ait. Geldiğimizde çok kötü bir haldeydi orası, çevre düzenlemesi yaptık. Konkresörle kırdığımız taşlarla buraları kapladık, bir salıncak kurduk ve vatandaşlarımız için bir mesire alanı hazırladık.”
“DİYADİN’E KAYAK TESİSİ KAZANDIRIYORUZ”
“Aynı zamanda gördük ki, kışın burada sosyal alan yok. Diyadin’de 12 bin öğrencimiz var. Onların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için, içerisinde 175 metre babylift alanı oluşturduğumuz bir kayak merkezi yaptık. Gençlerimizin, ailelerimizin oturacağı bir kayak merkezine de ihtiyaç vardı. Kayak merkezimizin yanına 400 metrekarelik bir kafeterya alanı yaptık. Çocuklarımız kayak yapmayı öğrenirken, ebeveynleri de yan tarafta çay, kahve içecekler.”
“1000 KİŞİLİK TEKSTİL FABRİKASI KURACAĞIZ”
“Bunun dışında istihdam bizim önemli sorunlarımızdandı. Bunu aşmak için ilçemize bir tekstil firmasını getirdik. NYT firmasına çok teşekkür ediyorum, bizi kırmadılar, geldiler. Burada 700 metre kapalı alan vardı, orayı tahsis ettik kendilerine. Şu anda 86 Diyadinli hemşehrimiz orada özellikle erkek iç çamaşırı yönünde yetişiyorlar. Burada üretilen ürünler yurt dışına gönderiliyor. Tekstil fabrikamızın sahipleri buranın yetmeyeceğini söyleyince, Sayın Ağrı Valimiz Dr. Osman Varol’un da destekleriyle, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan 2 milyon 400 bin TL bir ödenek çıkardık. 1000 kişilik yeni bir tesktil fabrikası kuracağız.”
“KADINLARIMIZI SOSYALLEŞTİRİYORUZ”
“Kadınlarımızın sosyal anlamda çok aktif olmadıklarını gördük ve yöreye uygun Erbani Korosu’nu kurmaya karar verdik. Iğdır’dan bir hocamızı buraya transfer ettik. Leyla Hocam 11 kişilik bir koro kurdu. Bundaki amacımız da, kadınların koro dinletileri sayesinde sosyalleşmesi. Kadınlarımız evlerinden servislerle alınacak, konser alanına getirtilecek, burada bir saat boyunca Kürtçe ezgilerini, şarkılarını dinledikten sonra evlerine geri bırakacağız.”
“DİYADİN’DE ARTIK TERÖRÜN ‘T’Sİ YOK”
“Kırsal Kalkınma Danışmanım İsmail Şahinbaş ile ilçenin endemik bitkileri ve yürüyüş yolları üzerine bir çalışma yaptık ve bir kitap ortaya çıkardık. 2022 yılında hedefimiz; bunu bir film haline dönüştürüp ilçe için hem yazılı hem de görsel bir eser bırakmak. Burada kimsenin bilmediği harika bir Sultan Murat yolumuz var. Orayı bir yürüyüş parkuru haline getirmeyi düşünüyoruz. Tabi ki, bunları yapmaktaki en önemli amacımız; yıllardır terörle anılan bölgenin aslında güvenli olduğunu göstermek. Artık herkesin burada terörün t’sinin olmadığını, özellikle Batı’daki insanların buranın son derece güvenli bir ortam olduğunu görmesi lazım. Burası termal sularıyla, kanyonuyla, yürüyüş yollarıyla doğal bir cennet. Bu projeleri bunun için yaptık, bu yayınları da bunun için destekliyoruz.”
“2022’DE KONUT İHTİYACIMIZ KALMAYACAK”
“2022 yılındaki hedeflerimizin başında, kanalizasyon ve içme suyu altyapısını bitirip ilçenin yollarını yapmak geliyor. Bunun yanı sıra, ilçemizde düğün salonu, konuk evi gibi eksiklerimiz var. Burada Koza Altın Madeni Şirketi Mollakara’da yeni yılda altın rezervini çıkaracak. O zaman konut ihtiyacımız doğacak. Sayın Valimiz Dr. Osman Varol’un büyük bir Organize Sera Bölgesi projesi var. Bu iki alanımız faaliyete geçtiğinde yaklaşık bin 500 kişiye istihdam alanı doğacak ve bu da ilçede konut açığına neden olacak. Bu ihtiyacı da apartlar yaparak karşılamayı düşünüyoruz.”
İLÇEYE ÖĞRETMENEVİ GELİYOR
“Milli Eğitim Bakanlığından ödenek çıkardık. 2022 yılında Sayın Milletvekilimiz Ekrem Çelebi’nin de destekleriyle ilçemize Öğretmenevi yapılacak. Burası 50 yatak kapasiteli olacak. Hastanemizin yan tarafında olacak. Sayın Valimiz buraya müdahale etti. Burası termal otel vasfıyla yapılacak ve otele termal su verilecek. Bunun yanı sıra ilçemizde bir düğün salonumuz yok. Bunu da gidermeyi çalışacağız. Yatak kapasitemiz şu anda çok az: 120. Vatandaşlarımız kaplıcalar günübirlik geliyorlar. Yani, olsa kalacaklar. Burada hizmet anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Buraya 4, 5 yıldızlı bir otel gelse burayı uçurur. Sayın Valimiz de buna destek veriyor.”
“ÖĞRENCİLERİMİZE ÖZEL ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
“Öğrencilerimiz için DAP’a sunduğumuz; bisiklet yolu ve kaykay pisti projemiz var. Proje onaylanırsa şehrin girişinden başlamak suretiyle bir bisiklet yolu, Kaymakamlık konutunun hemen yanına da bir kaykay pisti yaparak gençlerimize kaykay dağıtmak istiyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizle ilgili her ay bir kişisel gelişim uzmanı ve hocamızı getirip, onların kitaplarını dağıtıp öğrencilerimize söyleşiler ve tiyatro gösterisi sunmak istiyoruz. Bu yıl 11 ay boyunca öğrencilerimizin kırtasiye ihtiyaçlarını, sosyal anlamda gezi gibi ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Yeni yılda onların ihtiyaçlarını Diyadin’de karşılamayı istiyoruz.”
“İŞ İNSANLARIMIZI İLÇEYE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM”
“İstanbul’da, İzmir’de Diyadinli iş insanlarımız çok fazla. Onlara ilçelerine sahip çıkmaları mesajında bulunmak istiyorum. Artık yeni bir dönem başlıyor. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun göstermiş olduğu performansla burada terör namına bir sorun kalmadı. Artık insanlarımıza yeni şeyler söylemek lazım. Burası bir doğal cennet. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir’den sıkılan iş insanlarımızı memleketlerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Burada bizim her şeye ihtiyacımız var. Tek başımıza her şeye yetişemiyoruz. 21 yıllık mülkî amirim; STK’lar, devlet, mülkî idareler, iş insanları birleştiği zaman harika projeler ortaya koyuyorlar. Ürgüp Kaymakamı iken Ardahanlı bir kardeşim; Selçuk Ertürk Ürgüp’e babasının hayrına bir okul yaptı. Ürgüp’le bir alâkası olmamasına rağmen bunu yaptı. Sakar’da Kocaali Kaymakamı iken Genç Hayat Vakfı ile Çocuk İşçiliği ile Mücadele Projesi yaptık orada; benim için de harika oldu. Ben Diyadin’deki bütün STK’ları, dernekleri ve buralı iş insanlarını bizimle irtibat kurup güç birliği yapmaya çalışıyorum. Vatandaşlarımıza da bize güvenmeleri çağrısında bulunuyorum; biz çarşıdayız, pazardayız. Sorunlarını gelip bize anlatmalarını istiyoruz. Bir yerden başlamak lazımdı diye düşünüyorum. 11 aydır bunu başlattığımızı düşünüyorum.”
“DÜNYADA TÜRKİYE, TÜRKİYE’DE DİYADİN…”
“Tüm Diyadinli hemşehrilerimin yeni yılını kutluyorum. Hemşehrilerimin yeni yılda bize ulaşmasını bekliyor ve bu yolla sinerji oluşturmak istiyoruz. Artık Diyadin’de yeni bir dönem başladı. Dünyada Türkiye, Türkiye’de Diyadin diyoruz. Benim bu mottom eleştiri alsa da, ben Diyadin milliyetçisiyim. Tüm Diyadinli vatandaşlarımız memleketlerine gelsinler, sahip çıksınlar. Başka bir Diyadin yok.”