Cüneyt Arkın'ın ardından
Zafer Tunç
Yerli sinema müdavimlerinin hayranlıkla izlediği Türk sinemasının mümtaz şahsiyeti Cüneyt Arkın hayata veda etti.
7'den 70'e herkesin birçok filmini ezbere bildiği tarihi filmlerin jönü Cüneyt Arkın'ı izlerken filmin sonunda onun mutlaka kazanacağını bilirdik.
Çocukluğumuzda o bizler için ölümsüz bir süper kahramandı. Battal Gazi, Kara Murat, Malkoçoğlu ve daha nice tarihi aksiyon filmleriyle hafızalara kazınsa da toplumsal meselelere duyarlı büyük bir sanatçıydı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Cüneyt Arkın eğitim konusunda da son derece hassas bir yaklaşıma sahipti.
Bir belgeselin gösteriminde muhabirin, "Gençleri nasıl buluyorsunuz?" sorusuna "Gençlerimizi ne yapıp edip refaha kavuşturmamız lazım. Burs alamıyor borçlanıyor, iş bulamadan ‘Borcunu öde.’ diye bastırıyoruz çocuğa. Üniversiteye gelecek yurt meselesi... Yatacak yeri yok. Üniversitedeyken ben de yaşadım bu sorunu. Kaç yıl oldu hala bir şey değişmemiş. İki tane yurt yapmak... Saraylar yapıyoruz niye yurt yapmıyoruz ya?" demişti.
Aksiyon-serüven filmleri ile tarihimizi bizlere sevdiren ve bu filmler ile adı sinemaseverlerin hafızasına kazınan Cüneyt Arkın bunun yanı sıra toplumcu filmleri ile de halkın sorunlarına temas etmiş bir aktördü.
Vatandaş Rıza, Yıkılmayan Adam, Yarınsız Adam, Maden gibi filmleri ile emekçilerin sorunlarını dile getiriyor; beyaz perdenin ve medyanın şişirdiği balon oyunculardan, sahte kahramanlardan olmadığını ispatlıyordu. Öğretmen Kemal filminde de toplumun aydınlanmasına önderlik yapan idealist bir öğretmeni canlandırıyordu.
Üç yüzü aşkın filmi ile dünya sinema tarihinde ulaşılması güç bir rekor kıran Cüneyt Arkın, genç sinemacılar için başöğretmenlik yapabilecek bir entelektüeldi.
Kültür Bakanlığı birer birer kaybolan yerli sinemamızın bu değerleri için mutlaka bir çalışma yapmalıdır.
Sanata ve sanatçısına değer vermeyen toplumlar medeni dünyayı hep geriden takip etmiştir.
Yesilçam’a adını altın harflerle yazdıran Cüneyt Arkın'ı hep özlemle anacağız.
Ruhu şad olsun…