Cumhuriyet ve Felsefe kongresi başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Felsefe Kurumunun işbirliğiyle düzenlenen Cumhuriyet ve Felsefe Kongresi'nin ilk günü açılış konuşmaları ve onur konuğu Türkiye Felsefe Kurumu ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'nin katılımlarıyla başladı.

Cumhuriyet ve Felsefe kongresi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Felsefe Kurumunun işbirliğiyle düzenlenen Cumhuriyet ve Felsefe Kongresi’nin ilk günü açılış konuşmaları ve onur konuğu Türkiye Felsefe Kurumu ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin katılımlarıyla başladı.

Büyükşehir Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde düzenlenen Cumhuriyet ve Felsefe kongresi üç gün sürecek ve alanlarında uzman 24 akademisyen kongreye katılanlara farklı konularda sunumlar gerçekleştirecek.

Türkiye Felsefe Kurumu ile Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Cumhuriyet ve Felsefe Kongresi açılış konuşması gerçekleştirdi. Kuçuradi Atatürk’ün toplumsal olarak yaptıklarına felsefeyle de bakmak gerektiğini, Atatürk devrimlerine felsefeyle bakmanın amaçlananın özünde ne olduğunu ortaya ve açığa çıkarmaya çalışmada büyük katkı sunacağını söyledi. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi; “1923 yılından itibaren Atatürk’ün toplumsal olarak yaptıklarına bir bütün olarak felsefeyle baktığımızda neler görebiliriz ve bundan bugün için ne öğrenebiliriz. Atatürk devrimlerine felsefeyle bakmak derken kastettiğim bu devrimlerin çeşitli alanlarda yapılan değişiklikleri hukuk, devletin örgütlenmesi ve kurumlardaki diğer değişiklikleri belirleyen ana ilkelerin yalnızca içeriğini değil bu ilkeleri nitelikleri açısından da bakmak ve onları kaynaklandığı düşünce temelleri ile birlikte ele almak. Dolayısıyla getirilen bu ilkelerle, çeşitli düzenleme ve değişikliklerle amaçlanan özünde ne olduğunu ortaya ve açığa çıkarmaya çalışmaktır” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Cumhuriyet ve Felsefe kongresi açılış konuşmasında Anadolu topraklarının felsefi düşüncenin doğduğu ve geliştiği kadim topraklar olduğunu söyledi ve bugün büyük eksikliği hissedilen felsefe öğretisinin ilkokuldan itibaren başlaması gerektiğini belirtti.

Başkan Gürün; “Felsefe bir toplumun geleceğe doğru bakabilmesini sağlar. Yetişen nesillerin gerçekten Atatürk’ün bize söylediği fikri, irfanı, vicdanı hür nesiller olabilmesi için felsefeyi bilmeleri, felsefi düşünceyi önemsemeleri gerekir. İlkokul seviyesinde çocuklarımızın gerekirse köylerde evlatlarımızın öğretmenlerimizle ayağına giderek felsefeyi oradan başlatmamızın çok değerli olacağına inanıyorum. Akla ve sorgulamaya dayanan felsefenin, özgür düşünceye saygılı, hoşgörülü insanların yaşadığı Anadolu’da doğması bir tesadüf değil. Ben Yunan medeniyeti demiyorum. Anadolu medeniyeti dememizde yarar var. Bizim topraklarımızda yetişen Hipokrat, Herodot gibi değerlerimiz ve hemşehrilerimiz var. Bu değerler kadim Anadolu topraklarında kendilerini geliştirdi ve birçok öğrenci yetiştirdi. İnsan sevgisiyle dolu, kültürel birikimleri, sevgi, hoşgörü ve güler yüzlü bir şehir Muğla. Bu toprakların çocuğu olmaktan ve bu şehre hizmet etmekten gurur duyuyorum. Cumhuriyet ve Felsefe kongremize değerli fikirleri ile renk katan başta hocamız Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme