Çetin Arık CHP'nin 'imar affı'nın detaylarını anlattı
Günlerdir sosyal medya ve haber sitelerinde dolaşan CHP'nin imar affına dair detaylar ortaya çıktı. Teklifi veren milletvekili Çetin Arık, Bülten TV'ye konuştu.
‘CHP’nin imar affı’na dair detayları, söz konusu teklifi veren CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’a sorduk.
Telefon aracılığıyla kendisine ulaştığımız Arık, teklifi verdiğini doğruladı. 2018’de çıkarılan imar affından sonra, kırsal kesimde yaşanan mağduriyetlerle ilgili teklif verdiğini vurgulayan Çetin Arık, kanunların genelliği ilkesinden dolayı, teklifin kentler içinde söz konusu edilebileceği endişesinden dolayı 3 gün sonra teklifi geri çektiğini ifade etti.
“4 OCAK’TA VERDİM, 7 OCAK’TA GERİ ÇEKTİM”
Arık, şunları anlattı:
“Bu yıl 4 Ocak’ta verdiğim bir önergeydi bu. İçeriği şuydu; kırsal kesimde, bütün şehir yasasıyla mağdur olan köylüleri gördüm. Orada örneğin, bir vatandaş ahır yaptırmış, içinde 9 tane ineği var. Yanılmıyorsam 180 bin Lira civarında ceza ve yıkım kararı gelmiş. Bunların düzenlenmesiyle adına bir kanun teklifi hazırlamıştım. Sadece kırsal kesim ile ilgili bir teklifti bu. Ancak daha sonra kanunların genelliği çerçevesinde, birtakım kesimde rant sağlanabileceği endişesiyle sivil toplum kurumlarıyla da görüştüm. Şundan endişe duydum; bu verdiğim tekliften sadece kırsal kesimdeki insanlar mı faydalanabilir yoksa herkesin faydalanma imkânı olur mu? Kanunların genelliği çerçevesinde herkes faydalanabilir denilince, yanlış bir şey yapıp birilerine de fırsat sağlamasın benim verdiğim kanun teklifi deyip geri çektim. Partinin yetkilileri ile de endişelerimi paylaştım, onlar da doğru buldular. Ta o dönemde, Ocak ayında geri aldım. 4 Ocak’ta verdiğim teklifi 7 Ocak’ta geri çektim. 11’inde de Meclis Genel Kurulunda onaylanıp teklifim geri çekildi. Yani, işin özünde böyle verdiğim bir teklif yok ama bazı çevreler bunu kullanıyor. Yani, geri çektiğim bir teklif. Niyetim de, muradım da tamamen kırsal kesimdeki insanların mağduriyetinin giderilmesiydi. Çünkü, kendi tapulu arsaları. Örneğin, Meclis’ten şu karar çıktı; orman alanı dahil, Milli Emlak dahil, meralar dahil, ev ya da başka yapı yapanların 2022’ye kadar imar izni almasına dair bir kanun teklifi çıkmıştı. Verdiğim teklifin özü tamamen buydu ama biraz çarpıtıldı. Geri çektiğimi de sosyal medya hesaplarımdan paylaştım.”
İletilen mağduriyet önemli. Ancak meslek örgütleri ve yerel yöneticilerin uyarıları da önemli. Konunun uzmanları ile çalışarak bu mağduriyeti en kısa sürede gideceğiz. https://t.co/60R6Bqk6dA — Çetin ARIK (@DrCetinArik) January 7, 2023
“TEKLİFİN DEPREMLE ALÂKASI YOK”
Teklifi geri çekmesine rağmen, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde paylaşılmasını, ‘algı oluşturma’ isteğine bağlayan Çetin Arık, “Bu ülkede, bu iktidar döneminde 8 kez imar affı yapılmış. En son 2018’de yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’ni de işin içine katma adına, benim bu verdiğim önergeyi paylaşıyorlar şu anda. Bunun üzerinden bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Ha, şunu söylemiyorlar; evet bir kanun teklifi verilmiş ama verdiğim teklifi 3 ya da 4 gün sonra geri çekmişim. Bu da, Meclis’in Genel Kurulu’nda böyle bir teklifin geri çekildiği ve artık olmadığı okunmuş. Bunun depremle bir alâkası da yok. Şunu derseniz yine anlarım; deprem oldu ama geri çektiniz vesaire, hayır 4’ünde vermişim, 7’sinde geri çekmişim bu teklifi.” dedi.
“YAŞANAN MAĞDURİYETLERİN SORUMLUSU BENMİŞİM GİBİ ALGI OLUŞTURUYORLAR”
Yapılan paylaşımlardan dolayı depremin sorumlusunun kendisi ilan edildiğini kaydeden Arık, “Şu anda şöyle bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Ben kanun teklifi vermişim de, bütün yaşanan mağduriyetlerin sorumlusu benmişim gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Tabi ki üzülüyorum. İyi niyetle bir teklif verdim, o teklifi de geri çektim. Ve de bir haftadır da deprem bölgesindeydim. İlk günden itibaren Elbistan’daydım. 48 saat hiçbir yardımın gelmediğini, kurtarma ekibinin olmadığını, çok büyük acılara da şahitlik ettik orada.” diye konuştu.
“KIRSAL KESİMDE MAĞDURİYET HALÂ DEVAM EDİYOR”
Kırsal kesimde, söz konusu mağduriyetin halâ devam ettiğine dikkat çeken Arık, “Benim verdiğim teklif tamamen, halisane, iyi niyetli. Rant amaçlı verilmiş bir teklif değil. Ama gerçekten kırsal kesimde de ciddi bir mağduriyet var. Bir de benim verdiğim teklif tek katlı ve iki katlı yapılarla ilgiliydi. Yapı denetimden köylünün haberi yok, daha önceden evini, ahırını yapmış 2018’de gelen imar affından haberi yok ya da kendisini etkilediğinden haberi yok, çünkü kendi arazisine uygun diye düşünüyor. 9 ineği var, o kadar ceza gelmiş. İneklerimi satsam bunu ödeyemem diyor. Çok fazla var bu mağduriyetler kırsal kesimde. Parası, imkanı olan kaçak bina yapan yararlanmış ama köydeki adam bunu bilmiyor ve o yararlanamamış. Benim verdiğim teklifin özü bu insanlar da yararlansın idi. Ama tekrar söylüyorum, onu da geri çektim.” İfadelerini kullandı.