Bitlis ile Siirt arasında 'büryan kebabı' tartışması başladı
Bitlis ve Siirt arasında 'en iyi büryan kebabı bizimkisi' tartışması başladı. Bitlisliler, 'Siirt büryanı bilmez.' dedi.
Bir türü kuyu kebabı olarak bilinen ve damak çatlatan lezzetiyle nam salmış ‘büryan kebabı’ sınır komşusu olan Bitlis ve Siirt arasında tartışmaya yol açtı. Siirt’in 2003, Bitlis’in de 2021 yılında coğrafi işaret tescilini aldığı büryan kebabıyla ilgili olarak, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, “Siirt büryan kebabını bilmez.” dedi.
Bülten TV’ye konuşan Başkan Tanğlay, “Buradan Siirtli hemşehrilerimize selamlarımı iletiyorum. Ama Siirt büryanı bilmez. Siirt kuşbaşı gibi yapar, büryan diye insanlara servis eder. Ama büryan Bitlis’indir. Tarihe baktığınız zaman da zaten Bitlis’indir. Tabi, Siirt de bizim komşumuzdur, önemli değil. Bizim büryanımızdan onlar da faydalanabilir. Bir problem yok o konuda.” diye konuştu.
Coğrafî tescil aldıklarında Siirt’e haber salıp salmadıklarını sorduğumuz Tanğlay, “Mal bizim olduğu için zaten bunu herkes biliyor. Tescille mutlu olabilirler. Çok da sıkıntı değil yani.” dedi.
Şimdi Siirtlilerin Başkan Tanğlay’a ne yanıt vereceği bekleniyor.
BÜRYAN KEBABI NASIL YAPILIR?
Tüm organları alınmış kuzu, 2-3 metre derinliğinde, üzeri çamurla kaplanmış ve odunla harlanmış kuyularda pişirilir. Etler, bakır kazanlarla kuyuya salınır. Yaklaşık 2 saat kuyuda duran etler, çamurlar kaldırılarak kuyudan çıkarılır. Ardından servis edilir.
‘Püryan’, ‘Biryan’, ‘Biran’, ‘Perive’ adlarının da kullanıldığı büryan, Bitlis’te keçi, Siirt’te ise kuzu etiyle yapılır.