BİGG SPOR ödüllerine Eskişehir Teknik Üniversitesi damga vurdu
Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle, teknoloji ve sporu bir araya getirmek amacıyla düzenlenen Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri sahiplerini buldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle, teknoloji ve sporu bir araya getirmek amacıyla düzenlenen Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri sahiplerini buldu.
9 Mart 2024 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı Riva Kamp ve Eğitim Merkezinde düzenlenen ödül töreni gecesine Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Kocaeski ve Eskişehir Teknik Üniversitesi SBF Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Ertan’ın yanı sıra bakan yardımcıları, milletvekilleri, akademisyenler, spor teknoloji firmaları ve milli sporcular katılım sağladı.
7 ayrı kategoride toplam 67 girişim başvurusunun değerlendirildiği yarışmada, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Araş. Gör. Eren Kaya BIGG Spor Birincilik Ödülünü, Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi ve Probody Systems firması kurucu ortağı Ender Üskent ise Mansiyon Ödülünü almaya hak kazandı.
ESTÜ’ye iki ödül birden
Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Araş. Gör. Eren Kaya, “Dijital Performans Geri Bildirimli Kano Ergometresinin Geliştirilmesi” başlıklı projesiyle Galyata Spor firmasını temsilen BİGG Spor Birincilik Ödülünün yanı sıra 900 Bin TL para ödülünün de sahibi oldu. Galyata Spor tarafından kano sporcularının ya da kano hareketi egzersizi yapmak isteyen bireylerin kullanımı için geliştirilen Dijital Performans Geri Bildirimli Kano Ergometresinin temel amacı, sudaki kano hareketi biyomekaniğinin simüle edilmesi ve su antremanı yapılamadığında kara şartlarında antrenman yapılabilmesi olarak belirtiliyor. Sahip olduğu hassas performans ölçüm sistemiyle kürek çekişe ait güç, hız, mesafe ve kuvvet gibi verileri dijital olarak raporlayabilen ürün ayrıca, mobil uygulamayla verilerin gözlemlenebilmesinin yanında antrenman programlayabilmesi, sanal rakip ataması yapabilmesi ve ev kullanıcıları için büyük avantaj sağlayabilmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi ve Probody Systems firması kurucu ortağı Ender Üskent, “Giyilebilir Tüm Vücut Kas Uyarım Sistemi” başlıklı projesiyle Probody Systems firmasını temsilen BİGG Spor Mansiyon Ödülünü almaya hak kazandı. Probody Systems tarafından her alandaki sporcuların kas gelişiminde, performanslarının arttırılmasında ve sakatlık sonrası rehabilitasyon süreçlerinin kısaltılmasında fayda sağlaması amacıyla geliştirilen Elektromiyostimülasyon Sistemi (EMS) ürünüyle, sporcularda kasa doğrudan elektrik akımı uygulanarak antrenman yoğunluğu artırılıyor. Vücuda giyilen özel uyarım elektrotlu giysiler yardımıyla normal antrenmanların arasında veya sırasında belirli sürelerde uygulanan ürün, tek bir antrenör tableti üzerinden 6 farklı sporcu için ayrı programlar uygulayabilme özelliğiyle de yurtdışı rakiplerinden ayrılıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışmasına, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporla ilişkili istatistik ve büyük veri analizi uygulamaları”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ve “Sporda sensör teknolojisi” kategorilerinde toplam 67 girişim başvurusu gerçekleştirildi. Yarışmada ilk 5’e girenler toplamda yaklaşık 5 milyon lira ödül ile BİGG Spor Kupasının sahibi oldu.