Tıbbi aromatik bitkiler kursu başladı

Erzincan'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği kursu açıldı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen kursta, 15 kursiyer eğitim alıyor.

TAKİP ET

Erzincan'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği kursu açıldı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen kursta, 15 kursiyer eğitim alıyor.

Kursun amacı; Ülkemizde ve dünyada tarımsal üretimde önemi gittikçe artan bitkisel üretimde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini konusunda farkındalık oluşturmak. Düzenlenen kurs bunlara ek olarak, ülkemizde ticareti yoğun yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim teknikleri hakkında temel düzeyde bilgi, beceri ve stratejileri öğretmeyi amaçlamaktadır.

Kursiyerleri ziyaret eden Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Serkan Kütük, kursiyerlere başarılar dileyerek, 'bu eğitim, katılımcıların tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin tanınması, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı, hasat gibi yetiştiricilik konularında, ticari olarak yetiştiriciliği yoğun yapılan tıbbi bitkilerinin yetiştirilme teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı bilgiler edinmelerini sağlamaktır. Ayrıca bu programı tamamlayan katılımcılar; temel düzeyde bitkisel üretimin temel kavramlarını özümsemiş, sürdürülebilir tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı hakkında bilgi ve becerileri gelişmiş olacaktır' dedi.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Serkan Kütük konuşmasında; 'Dünya üzerindeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yaklaşık %6'sı ülkemizde yetişmektedir. Bu oran dünya popülasyonuna bakıldığında ciddi bir miktardır. Endemik bitki zenginliği olan ülkelerin başında geliyoruz, öyle ki, tür açısından Avrupa'da yetişen toplam endemik bitki türünden fazlası topraklarımızda yetişiyor ve aynı şekilde pek çok Tıbbi ve Aromatik Bitki'ye de ev sahipliği yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın kayıtlarına göre ülkemizde son 18 yılda tıbbi ve aromatik bitki ekiliş alanının 2 kat artışla 1,7 milyon dekara, üretiminin ise 5 kat artışla 370 bin tona yükselmiştir. İhracat değerimiz 105 Milyon Dolardan 4 kat artışla 404 Milyon Dolara ulaşmıştır. Kekik ve defne ihracatında dünya lideriyiz. Dünya defne ihtiyacının %90'ını biz karşılıyoruz. Yine, kimyon, adaçayı, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayız'' Bu noktadan bakıldığında hem iç pazara hem de dış pazara satılacak katma değeri yüksek ürünler ile hem ülke ekonomisine hem de üreticiye ciddi maddi katkı sağlamaktadır. Bunun yanında; İnsan ve hayvan sağlığının korunmasında ve tedavisinde tarihten günümüze kadar bilinen ve kendilerinden faydalanılan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi, bu bitkilerden faydalanma yönlerinin öğretilmesi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimi kazandırarak bu bitkilerden faydalanma imkanı sağlamaktadır' diye konuştu.

Bakmadan Geçme