Sağlık Müdürü Bildirici'den 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, '7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında, her yıl dünya genelinde 7-14 Ocak tarihleri arasının 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' olarak anıldığını belirtti.

TAKİP ET

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, '7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında, her yıl dünya genelinde 7-14 Ocak tarihleri arasının 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' olarak anıldığını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme kabiliyetini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bastonunu beyaza boyayarak dolaşması sonucunda, 1931 yılında 'Fransız Körler Örgütü' tarafından benimsenerek 'Beyaz Baston' simgesi haline getirildiğini ifade etti. Bu simge ile her yıl ocak ayının ikinci haftası, dünya genelinde 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası' olarak kutlandığını vurguladı. Hafta boyunca resmi ve sivil çeşitli kuruluşların, farklı etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulayarak, görme engelli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm yolları araştırdıklarını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, toplumda şuur oluşturmanın ve dayanışmanın önemine dikkat çekti. Görme yeteneğinin olmaması veya kaybedilmiş olması durumunun, göz sağlığının korunması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bildirici, dünya genelinde önlenebilir nedenlerden dolayı 10 milyon kişinin görme yeteneğini kaybettiğine dikkat çekti. Periyodik göz kontrollerinin önemine vurgu yaparak, birçok göz hastalığının belirtileri ortaya çıkmadan önce alınacak önlemlerle önlenebileceğini ifade etti.

'A vitamini içeren besinler düzenli olarak tüketilmelidir'

Göz sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, basın mensuplarına şu noktalara dikkat etmelerini önerdi;

'Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır, bilgisayar kullanımı sırasında gözler sık sık dinlendirilmelidir, A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) düzenli olarak tüketilmelidir, göz hijyenine özen gösterilmelidir ve kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmalıdır. Ayrıca, doğru ışıkta okuma ve yazma yapılmalıdır, başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır, çocuklarda göz kayması veya görme bozukluğu belirtileri varsa, derhal bir göz doktoruna başvurulmalıdır ve ilerleyen yaşla birlikte düzenli göz muayeneleri yapılmalıdır'

Son olarak, engelli olmanın kişinin seçimi olmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, her zaman görme engelli bireylerin yanında olmayı, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenlik sorunlarına çözüm bulma çabasını sürdürdüklerini belirterek, tüm görme engelli vatandaşlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir gelecek diledi.

Bakmadan Geçme