"Zincir marketlerdeki fahiş fiyat artışları hal kaynaklı değil"

Erzurum Sebze Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı (TÜMESKOM) Genel Başkan yardımcısı Selami Bağaçlı, zincir marketlerdeki fahiş fiyatlarla ilgili açıklama yaptı.

TAKİP ET

Erzurum Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Türkiye Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan yardımcısı Selami Bağaçlı, zincir marketlerdeki fahiş fiyatların hallerden kaynaklanmadığını söyledi. Bağaçlı, marketlerin sattıkları ürünleri halden almadığını direk üretim merkezlerinden alıp kendi depolarına sevk edip şubelerinde sattığını belirtti.

Sebze hallerindeki işletmecilerin sebze ve meyve fiyatlarındaki artıştan sorumlu olmadığını dile getiren TÜMESKOM Genel Başkan Yardımcısı Selami Bağaçlı, günah keçisi olarak gösterilmek istemediklerini ve halkın gerçekleri bilmesi gerektiğini belirtti.

'ÜRÜNÜN TÜKETİCİYE ULAŞMASINDA BÜYÜK BİR MAALİYET SÖZ KONUSU'

Erzurum Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı, Türkiye Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı Selami Bağaçlı, son dönemlerde ülkemiz gündemine oturan sebze, meyve artışlarından dolayı, insanların doğal olarak halcileri eleştirdiğini dile getirerek 'Eleştiri yapanlara özellikle şunu söylüyorum, ürünün önceliği üreticiden hallere nasıl geldiğidir. Elbette üreticinin de bir maliyeti söz konusu. Gübre fiyatları, üretilen malın fire vermesi gibi, sulamaların artması, mazot sarfiyatının artması, üreticinin tarladaki maliyetini ister istemez artırıyor. Üretimin pazarlamaya çıkması, paketlenmesi, sepetlere konulması, yüklenmesi, nakliyesi ile birlikte tüketiciyi ulaşmasında büyük bir maliyet söz konusu oluyor.' diye konuştu.

'HERHANGİ BİR PAZARDA SATILAN ÜRÜN İLE YERİNDE SATILAN ÜRÜNÜN MALİYETİ, KALİTESİ ASLA BİR DEĞİLDİR'

Antalya'dan herhangi bir ürünü bedava olarak alınsa dahi Erzurum sebze haline gelinceye kadar o ürünün 1 lira 50 kuruş maliyete ulaştığını anlatan Bağaçlı, 'Doğal olarak o bölgelerden 2 liraya alınan bir ürün burada 3 lira 50 kuruşa maliyeti olacak. Hallerin zaten kr marjı yüzde 8 ila yüzde 10 civarında, bu da o işletmenin emeğinin hakkıdır, üreticiler feryat figan edip, bizim malımız tarlada 3 lira, markette 8 liraya satılıyor diyor, buna katılmıyorum, Erzurum doğuda olduğu için batı illerinden gelen bir malın Erzurum'a uzaklığı bin 500 kilometre bu mesafeye gelecek herhangi bir ürün ile yerindeki bir pazarda satılan ürünün maliyeti ve kalitesi de asla ve asla bir değildir.' dedi.

'ARZ ÇOK OLUNCA TALEP TE O KADAR ARTIŞ GÖSTERİYOR'

Konunun medyada işleniş biçiminede değinen Bağaçlı, 'Herhangi bir medya kuruluşu batıda gidip 2 liralık malı görüntüleyip haber yapıp, Erzurum'da neden aynı ürün 7 veya 8 liradan satışı yapılıyor demesin. O ürün Erzurum'a değil de Antalya'nın herhangi bir ilçesine bile götürülse ürün imha olma durumuna geliyor ki, aynı ürünün Erzurum'a kadar hangi iklim şartları ve hangi taşıma ile geldiğini siz düşünün. Buraya gelecek ürünün kalitesinin elbette iyi olması lazım ki o ürün tarladan yüklenip Erzurum'a veya doğu illerine gidebilsin. Ben Doğu illerini temsilen şunu söyleyeyim doğu illerinde hallerde görevli işletmeler kışın eski 40 derecelerde herkes evlerinde sıcak yataklarında yatarken, bu mesleği yapan parasını ve canını riske ederek batı illerinden sağ salim bir malı buradaki tüketiciye nasıl ulaştırırım derdindeler. Üzülerek söyleyeyim ki insanımız bunun bilincinde değil, batıda 3 lira, burada neden 8 liraya satılıyor gibi sözler söyleniyor. Fiyat artışına birçok etken etki ediyor, nedir onlar, sebze halleri tıpkı arz talep meselesi ile çalışır, Türkiye olarak ihracatçı bir ülke olduğumuzdan arz çok olunca talep te o kadar artış gösteriyor. ' dedi.

'VATANDAŞIMIZA GÖNÜL RAHATLIĞI İLE SÖYLÜYORUM Kİ, HALCİLER CEFAKR VE FEDAKR İNSANLARDIR. BİZLER KOMİSYONCU DEĞİLİZ'

Ulusal marketler konusunda ise dikkat çeken bir ayrıntıyı vurgulayan Bağaçlı, 'Zincir marketlerin sebze hallerine girdi çıktıları çok olmuyor, bu marketler kendi fiyat artışlarını yukarıya çektiği zaman ister istemez günah keçisi biz sebze hallerindeki işletmeler seçiliyor. Ulusal marketlerin genel olarak kendi toplama alanları bulunuyor, bunlar üreticiden direkt olarak kendileri alıyor, kendi depolarında paketlemeleri yapılıyor, şubelerine gönderiliyor. Fiyat artışı olunca her aklına gelen halciler bu işi yapıp diyerek işin içinden çıkıyorlar. Halciler bu işin köprüsü konumundadır. Biz halciler olarak elbette maliyetlerin artışını istemiyoruz, fiyatlar artınca bizlerin satışlarında kesin olarak bir düşüş oluyor. Bu meslek öyle bir meslek ki sıcaktan, soğuktan, yağmurdan, kardan, rüzgrdan etkilenen bir meslek grubu, vatandaşımıza gönül rahatlığı ile söylüyorum ki, halciler cefakr ve fedakr insanlardır. Bizler komisyoncu değiliz. Bunlar ticaret yapan esnaflardır. Fiyatlar yükselince canı sıkılan sebze hallerinin yolunu tutuyor, bizleri eleştiriyorlar. ' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme