Muş'ta Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi

Muş Alparslan Üniversitesi (MAÜ) ev sahipliğinde Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi.

TAKİP ET

Muş Alparslan Üniversitesi (MAÜ) ev sahipliğinde Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi.

Türkiye'de ilk defa düzenlenen çalıştayda 4 yıldır Malazgirt'te yürütülen çalışmaların kazanımları bilim camiasına sunuldu. 'Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi' çerçevesinde online düzenlenen ve savaş alanı arkeolojisi hakkında detaylı bilgi ve deneyimler aktarıldı.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, projenin ciddi bir metodolojik birikim oluşturmayı hedeflediğini dile getirdi. Rektör Alican 'Bugün düzenlediğimiz bu çalıştay, hem üniversitemiz bünyesinde yapılması hem de Türkiye'de ilk olması bakımından oldukça önemli. Etkileri son derece büyük olan savaşlarla ile ilgili arkeolojik kanıtlar bulabilmek için teknik ve yöntemler geliştiren savaş alanı arkeolojisi, bilindiği gibi dünyada da yeni bir alandır. Daha kapsayıcı ismiyle çatışma arkeolojisi de denmektedir. Alanın metodolojisi, yapılan çalışmalarla yavaş yavaş oluşmaktadır. Dünyanın önde gelen çatışma arkeolojisi teorisyenlerinin bu konudaki tartışmaları oldukça değerlidir. Ancak her projenin ünik bir yanı olduğu da söylenebilir' dedi.

Savaş alanı arkeolojisinin çalışma ortamının yalnızca çatışmaların gerçekleştirildiği alanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Alican, 'Kararghların kuruldukları yerler, cephanelikler, lojistik destek süreçleri, esir kampları gibi yerlerde arkeolojik değerlendirmeler yapılmaktadır. Yakın tarihlerde yaşanan çatışmalar için bunlar görece daha kolaydır. Ancak daha erken dönem savaşları için kanıt bulmak zorlaşır. Dolayısıyla zorlu bir arkeolojik süreç işler. Malazgirt savaş alanı arkeoloji çalışmaları hem savaşın hem de alanın büyüklüğü başta olmak üzere pek çok açıdan zorlu bir proje. Fakat metodolojisi literatürde önemli bir yeri olacaktır. Türkiye'deki pek çok kurum ve üniversite ile ortak projelere imza atmaya hazırlanan üniversitemiz uluslararası ortak projelere de hazırdır ve yurt dışı üniversitelerinin desteklerini beklemektedir' ifadelerini kullandı.

Programa Prof. Dr. Andrew Peterson, Prof. Dr. Reyhan Körpe, Dr. Christopher Lillington-Martin, Dr. Can Aksoy, Dr. Georgios Theotokis ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik katıldı.

Bakmadan Geçme