'Medyanın dili intiharı özendiriyor'
Gelecek Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Mustafa Gözel, Enes Kara intiharıyla ilgili paylaşımların özendirici olduğunu söyledi.
Gelecek Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Mustafa Gözel, Elazığ'da intihar eden lise öğrencisi Enes Kara'nın intiharının sosyal medya ve medyada veriliş şeklini eleştirdi. Bu türden paylaşımların intiharları teşvik ettiğini ve özendirdiğini belirten Gözel, 'Bugünlerde kamuoyunun, intihar vakalarının ve mesajlarının bu kadar popülerleştirilerek yayılmasının potansiyel taşıyan gençlere 'bir video çek intihar et ve herkes seni duysun, videoda anlattıklarına hak versin, suçladıklarını linç etsin' mesajı taşıdığının ve bunun intihara cezbettiğinin yeterince farkında olmaması ciddi bir tehlikeye kapı açmaktadır.' dedi. 'GELECEK KAYGISI ÖNEMLİ İNTİHAR NEDENLERİNDEN'
Gündemdeki intihar vakalarında; gençlerin psikopatolojik takibindeki yetersizlik, aile içi iletişim eksikliği, gençlerde gelecek kaygısı sorunlarının ön plana çıktığını kaydeden Gözel, çözüm önerisi olarak şu önerilerde bulundu:
'Her vatandaşın tıpkı aile hekimleri gibi tanımlı bir psikoloğu olmalı. Belli periyotlarda kontrolleri birtakım zorunlu testler ve zorunlu eğitimler düzenlenmeli. Evlilik sürecinde uzman tarafından çiftlere belli eğitimler uygulanarak aile kurumunun sağlıklı kurulması ve yürütülmesine destek sağlanmalı. Gebelik itibariyle ebeveyne doğum öncesi doğum ve doğum sonrası başta olmak üzere bebek bakımı ve bebeğin psikolojik gelişimi ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılmalı. Bebeklik döneminden itibaren belli dönüm yaşları baz alınarak bu dönemler öncesinde söz konusu yaş aralığında çocuklarına nasıl yaklaşımları gerektiği hususunda ailelere uzman tarafından bilgilendirme yapılmalı. Aynı süreçte çocuğa da tanımlanacak uzman, çocuğun psikososyal gelişimini takip etmeli. Hem ebeveyne hem çocuğa bilgi ve destek verilmesi ile çocukluk döneminin hasarsız atlatılmasının sağlanması yetişkinlikteki olası birçok psikopatolojik bozukluğun önüne geçebilir. Ergenlik ve ilk gençlik dönemlerinde de hem aile hem ergen aynı denetim ve desteğe tabi tutulmalı, bu kritik evre de uzman yardımı ile aşılmalıdır. Böylece ergenin yahut gencin ağır bir depresyon, kaygı vb. yaşaması durumunda, intihar riski doğuracak bir patoloji seyretmesi halinde uzman yardımı ile aileleri bilgilendirilebilir ve gerekli tedbirler alınabilir. Evlilik çağına gelen gençlerin de belli testlere tabi tutulması ve gerekli durumlarda evleneceği kişinin durumdan haberdar edilmesi sağlanmalı, aile kurumu ve ilişkiler ile ilgili çiftlere eğitim verilmeli. Böylece aile-bebek-genç-aile döngüsündeki psikolojik sağlık ve takip sistemi kurularak uzun vadede toplumun psikolojik sağlığı güçlendirilmeli.'
'YURTLAR DAHA ÇOK DENETLENMELİ'
Son meydana gelen Enes Kara intihar vakasıyla ilgili olarak ise gençlerin yurt ve barınma sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Gözel, 'Üniversitelerin sayıları yerine nitelikleri artırılmalı ve üniversite mezunlarının sayısının artması değil mezunların istihdam oranının artması odak alınmalı. İhtiyacı karşılamaktan çok uzak olan devlet yurtlarının sayısı ve kalitesi artırılmalı. Hiçbir aile çocuğunu imknsızlık dolayısı ile bir yurda yerleştirmek ya da hiçbir genç istemediği bir yurtta kalmak zorunda olmamalı. Devlet yurdunda kalmak isteyen her öğrenci bu imkndan faydalanabilmeli. Öğrencilerin barınma sorunu ortadan kaldırılmalı. Özel Yurtlar nitelikli şekilde denetlenmeli, kapsamlı ve sürekli denetimler sürecinde objektif ve hukuki kriterler açısından uygun görülmeyen yurtların faaliyetlerine son verilmeli. Öğrenci yurtlarında ruh sağlığı uzmanı (PDR-Psikolog) bulunmalı ve her öğrenci ile ilgili takip sorumluluğu bulunmalı. Öğrenci yurtlarındaki belletmen vb. görevliler için birtakım kriterler belirlenmeli ve alacakları eğitim sonucunda uygunluk tespit edilmeli.' ifadelerini kullandı.