Mahmut Gürcan: 'Ülkenin bu hale gelmesindeki en büyük neden Ali Babacan'
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ve AK Parti Kayseri 6. sıra Milletvekili Adayı Mahmut Gürcan, Bülten TV'ye özel açıklamalarda bulundu.
Bülten TV'nin ‘Seçim Özel' canlı yayınında, Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara'nın sorularını yanıtlayan Mahmut Gürcan, geçen Cumartesi (29 Nisan) Kayseri'de yapılan Millet Buluşması'nda, Ali Babacan'ın cari açığın 60 milyar Dolar'ı aştığına dair söylemlerine yanıt verdi. Gürcan, “Ülkenin bu duruma gelmesindeki en büyük nedenlerden biri Sayın Ali Babacan.” dedi.
“PATATES SOĞANI TAKAN YOK”
Kayseri'de yaptıkları seçim çalışmaları ile ilgili bilgi veren Gürcan, saha ziyaretlerinde vatandaşın, en önemli problem olarak beka sorununu dile getirdiğini söyledi. Vatandaşın, muhalefetin öne sürdüğü üzere patates, soğan fiyatları ile ilgili sorunu olmadığını kaydeden Gürcan, “Önemli olan beka diyorlar, patates, soğan fiyatını takan yok. Şu anda vatandaşımız Millet İttifakı'nın HDP ile işbirliği yapmasını çok eleştiriyor. Van'da da gördük mitingde Kılıçdaroğlu'na nasıl destek verdiklerini. ‘Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan' sloganlarının nasıl atıldığına kulaklarımız şahit oldu. Biz, 90'lı yıllarda terörle ciddi şekilde sarsılmış bir ülkeyiz. Elazığ, Bitlis ve Bingöl arasında 33 askerin şehit edildiğini unutmadık. Ülkemiz, nitekim Kayseri'miz şehitler diyarı. O nedenle diyorlar ki, bizim için beka; patates, soğan fiyatına takılmayız.” dedi.
“EKONOMİ İLE İLGİLİ BÜYÜK SIKINTI YOK”
Bugün açıklanan TUİK enflasyon rakamlarını da değerlendiren Gürcan, Bakan Nebati'nin bugünkü açıklamasında olduğu gibi makasın kapandığını ve ekonomi ile ilgili bir sıkıntı kalmadığını ifade etti. Çarşıda, pazarda fiyatların hızla gerilediğini kaydeden Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomi ile ilgili zaten büyük bir sıkıntı yok. Makas kapandı; 2.39 bu ay açıklanan enflasyon rakamı. Bu gayet doğal, özellikle giysi ve gıda fiyatlarında belli oranda artış olmuş. Onun haricinde ciddi bir düşüş var. Onun dışında çarşıda, pazarda gıda fiyatlarında ciddi düşüş var. Bugün soğan 15 Liraya, 10 Liraya satılıyordu. Bu fiyatlar geriliyor şu anda. Et fiyatlarında sıkıntı vardı, 2 günden bu yana onda da düşüş yaşandı. Karkas et fiyatı 220'den 190'a düştü. Bu konuda ciddi tedbirler alındı, ciddi düşüşler bekliyoruz. Bununla ilgili devletimiz her noktada sahaya hakim. Şu anda TUİK rakamlarına göre ciddi bir düşüş kaydedildi, 40'lı rakamlar açıklandı. Önümüzdeki süreçte rakamlar daha da düşecek. Seçimden dolayı özellikle emlak ve araç piyasasında bir beklenti var. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın tekrar seçilmesiyle piyasa tekrar canlanacak.”
“HAZİRAN İLE BİRLİKTE EKSİ RAKAMLAR GÖRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Yılsonunda enflasyon rakamlarında yüzde 20'leri görmeyi hedeflediklerinin altını çizen Gürcan, “Önümüzdeki süreçte bunların hepsi daha düşük gelecek. Fiyatlar geriledi, özellikle tahılda. Yine Ayçiçek yağının 5 litresi geçen yıl 225 Lira idi, bu yıl 134 Lira. Süt fiyatlarında yine gerileme var. Onun akabinde peynir ve diğer süt mamulleri fiyatlarında gerilemeleri yaşıyoruz. Hızla fiyatlar aşağı doğru geliyor. Haziran ayı ile beraber, çok ciddi eksili rakamları görmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
“CUMARTESİ MİTİNG NASIL OLUR GÖRECEKLER”
Hafta sonu Kayseri'de yapılan CHP mitingine de değinen Gürcan, mitingin dile getirildiği üzere kalabalık olmadığını belirtti. Çevre illerden gelenlerden dolayı kalabalık gösterildiğini söylediği mitinge, ‘ilçe mitingi' benzetmesi yapan Gürcan, şunları söyledi:
“Oradaki arkadaşların birçoğu civar illerden gelen plakalı araçlar vardı; özellikle Nevşehir, Kırşehir'den. Oralarda miting olmadığı için teşkilatlar da gelmiş. Ben o konuda saygı duyarım. CHP'nin mitingi ile ilgili yorum yapmak istemiyorum ama Cumartesi günü miting nasıl olur, Kayseri'de meydan nasıl doldurulur, hep beraber görürsünüz. Bu miting çok büyük bir miting değildi. Normal, ilçe mitingi gibiydi. Biz daha büyük mitingleri yaşadık. Alan çok genişti. Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan geldiğinde Kayseri meydanının nasıl hıncahınç dolduğuna inşallah hep beraber şahit olacağız. Kayseri Cumhurbaşkanını bekliyor.”
“ÜLKE EKONOMİSİ ALİ BABACAN KAMDURUNU ATTIKTAN SONRA BELLİ NOKTAYA GELDİ”
Söz konusu mitingde, Ali Babacan'ın cari açığın 60 milyar Dolar'ı geçtiğine dair sözleri ile ilgili olarak ise Gürcan, “Ülkenin bu duruma gelmesindeki en büyük nedenlerden biri Sayın Ali Babacan.” değerlendirmesinde bulundu. Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben Ali Babacan'ı takip etmiyorum, söylemleri de benim için önemli değil. Ülkenin bu duruma gelmesindeki en büyük nedenlerden biri Sayın Ali Babacan. Ülke ekonomisini sıcak para girişiyle yıllarca uyuttular, afyon etkisi yaptılar. Ekonomimizi geride bıraktılar, sanayimizi gerilettiler, ihracat rakamlarımızı hep düşük tuttular. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanımız 2006, 2007 yıllarında 2023 hedefini 500 milyar Dolar koymuştu. Biz onlardan kurtulduktan, onların kamburunu attıktan sonra ülke ekonomisi belirli bir noktaya geldi.”
“ALİ BABACAN'IN SÖYLEMLERİNİN KARŞILIĞI YOK”
“Şu anda 256 milyar Dolar ihracatımız var. Yani Ali Babacan'ın söylemlerinin hiçbir karşılığı yok. Onlar yurt dışından vatandaşımızın kaynaklarını faiz olarak ödettiren bir ekonomik sistemi benimsiyorlar. Bizim o sistemle hiçbir zaman işimiz olmadı, bundan sonra da olmaz. Bizim amacımız yatırımı ve çalışan işçi sayısını artırarak, işsizliği düşürerek, üretimi artırıp ihracatımızı artırmak. Böylece döviz girişini artırmak.”
“BİLDİKLERİ HALDE (MUHALEFET) GERÇEKLERİ KONUŞMUYORLAR”
Muhalefeti, enerjide dünya çapında yaşanan sorunları görmezden gelmekle suçlayan Gürcan, enerjide dışa bağımlılık azaltıldıktan sonra, Türkiye'nin ihracat ile ithalatın eşit olduğu bir ülke haline geleceğini vurguladı. Gürcan, “Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı azalttıktan sonra, ihracatı ile ithalatının eşit olduğu bir ülke haline geleceğine dikkat çeken Gürcan, muhalefeti, enerjide dünya Geçtiğimiz yıl, özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra enerji fiyatlarında çok ciddi bir artış olmuştu. Bunların hepsini bildikleri halde bu gerçekleri konuşmuyorlar. Biz, 2021'de enerjiye 20 milyar Dolar öderken, 2022'de 100 milyar Dolar ödedik. Bu durum beraberinde ciddi bir cari açığı getirdi. Ama bu bizim elimizde olan bir şey değil. Doğal gazda dışa bağımlı olmamızdan kaynaklanmıştır. Bizim kendi gazımız da çıktı, zaten doğal gaz fiyatları da dünyada belli bir seviyeye geldi. Şu anda ciddi düşüşler oldu. Dün de BOTAŞ açıkladı; özellikle sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gazda, yüzde 53, 54'lere varan ciddi bir indirim gerçekleşti. İnşallah önümüzdeki süreçlerde daha ciddi indirimler gerçekleşecek. Yani, onlar öyle kolay konuşuyorlar ama yaptıkları işler ortada. Şu anda Türkiye 256 milyar Dolar ihracat yapan ülke. Enerjimiz de yine 2 milyar Dolarlık düşerse yine ihracatı ile ithalatını karşılayan bir ülke konumuna geleceğiz.” ifadelerini kullandı.