Kars'ın hakkı ''Gazi'lik'' unvanı

'Kahraman'maraş, 'Şanlı'urfa, 'Gazi'antep… Tarih ise ortaya koyuyor ki Kars'ın da hakkı bir unvan var. Peki neden Kars, hakkı olan 'Gazi'lik unvanını almadı?

TAKİP ET

Tarihin de kanıtladığı üzere 1855 yılında Kars Zaferi sonrası Sultan Abdülmecid tarafından 'gazi' unvanını Kars'a verildi. Ancak Cumhuriyet döneminde bu unvan maalesef Kars'a verilmedi. Gerekçesi ise unvanın Osmanlı döneminde verilmesi.

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu, ''1855 Kars Zaferi'' adlı eserinde bu konuya değindi. Kırzıoğlu kitabında, ''29 Eylül 1855'te Ruslar, halk arasında 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşının temelini oluşturan ilk ciddi saldırıyı Kars'a gerçekleştirdi. Ama beklemedikleri bir direnişle karşılaşmışlar. Kars halkı yaklaşık 54 bin kişilik Rus ordusuna karşı mücadele ederek geri püskürtmüştür. Bu başarıdan dolayı, dönemin hükümdarı Sultan Abdülmecid, Kars'a 'gazi' unvanını Mahkeme Siciline yazdırdı ve bir altın, bir gümüş ve bir de bronz madalya verdi. Üstelik de halkını 3 yıl boyunca vergiden ve askerlikten muaf tuttu. Karadeniz'den İstanbul-Batum arasında sefere başlayan yeni vapura 'Kars' adı verildi. Ahmet Cevdet Paşanın 'Tezakir-i Cevdet'inde', 29 Eylül 1855 Ruslara karşı kazanılan zaferimiz üzerine devlet, Karslılara mahkeme siciline yazdırılmak üzere 'GAZİ' unvanı vermiş, Karadeniz'de işleyen yeni buğulu gemiye de 'Kars' adı konmuş ve şehir 'Gazi Kars' adı ile anılmıştır.'' der.

Kırzıoğlu'nun bahsettiği altın madalya Topkapı Sarayı'ında, bronz madalya Kars Valiliği'ndedir. Gümüş madalyanın ise kaybolduğu iddia ediliyor.

Bakmadan Geçme