Erzurum İŞKUR'da engellilere istihdam imkanı sağlanıyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Erzurum İl Müdürlüğünün kentteki işverenlerle yaptığı çalışma, engellilerin iş arayışına girmeden hızlı girişimlerle istihdam edilmesine olanak sağlıyor.

TAKİP ET

Kentte engellilerin iş arayış sürecine girmemesi için çalışma yürüten İŞKUR, işverenlerle bir araya gelip dezavantajlı grubun daha kolay iş bulabilmesi için yeni uygulama geliştirdi.

Bu kapsamda İŞKUR'a başvuruda bulunan her engelliye, iş mülakatlarında başarılı olmaları için 'iş kulübü eğitimi' kapsamında birer danışman yönlendirildi. Danışman eşliğinde gelişimleri sağlanan engelliler, her hafta 'istihdam günü' olarak belirlenen perşembe günleri kurumda işverenlerle bir araya geliyor.

Firma yetkilileriyle danışman eşliğinde görüştürülen engelliler, hem kendi hem de işveren şartlarının uyuşması halinde istihdam ediliyor. 'HER PERŞEMBE GÜNÜ BURADA 'ENGELLİ İSTİHDAM GÜNÜ' YAPIYORUZ'

İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Mutlu, kurumlarında her engellinin bir danışmanının olduğunu söyledi.

Danışmanın, kuruma başvuran engelliyle istihdam edilene kadar yakından ilgilendiğini ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

'Daha önce işverenlere engellilerimizi bizzat gönderirdik, kapı kapı gider oralarda görüşme yaparlardı. Ama engelli kardeşlerimizin daha derli toplu bir çalışma yapması adına işverenlerimizle görüştük ve rica ettik. 'Bu hizmetimizi, siz de uygun görürseniz kurumumuzda yapalım. İş arayan engellileri buraya davet edelim, buraya gelsinler, görüşmeyi burada sağlayalım' dedik. İşverenlerimiz bizleri kırmadılar ve dolayısıyla her perşembe günü burada 'engelli istihdam günü' yapıyoruz. Engelli ihtiyacı olan veya olacak firmalarımız burada. Engelli iş arayan kardeşlerimizle görüşme yapıyorlar. Bu görüşme esnasında engelli danışmanının olması mecburi.'

Mutlu, görüşmede engelliler ile işverenlerin karşılıklı olarak birbirine şartlarını sunduğunu, iki tarafın kabul görmesi durumunda istihdamın yapıldığını söyledi.

Yüz yüze görüşmelerde isabetli istihdamların olduğunu dile getiren Mutlu, 'Biz engelli kardeşlerimizi istihdam olduktan sonra da takiplerini bırakmıyoruz. Yani işe yerleştirme ayrı bir şeydir, işe yerleştirmenin sürdürülebilirliği var. Bunun için de danışmanlarımız, engelli kardeşlerimizin çalıştıkları iş yerlerini bizzat ziyaret ederek çalışma ortamına uygun bir yerde çalışıyor mu, çalışmıyor mu gözlemliyor. Bu konuda işverene gerekli bilgilendirme yapılıyor.' dedi.

Ocak ayından bu yana 365 engelliyi 178 işyerinde istihdam ettiklerini kaydeden Mutlu, engellilerin kendi işini kurması ve işinin patronu olması için de çalıştıklarını vurguladı.

Engelli istihdamındaki başarılarına değinen Mutlu, 'Genel müdürlüğümüzün bize verdiği hedefler arasında şu an yüzde 140'ını gerçekleştirmiş durumdayız. Bize 250 hedefi verilmişken, biz 365 ile bu hedefin üzerine çok fazlasıyla çıkmış oluyoruz. Yıl sonuna kadar bunu 500 e çıkarmayı hedefliyoruz.' açıklamasında bulundu.

Palandöken Dağı'ndaki bir otelin genel müdürü Ali Güney de ihtiyaç duydukları engell personeli istihdam etmek için görüşmeye katıldıklarını ifade etti.

İstihdam edecekleri engellilerle iş hayatına atılacaklarını belirten Güney, 'Biz burada özel arkadaşlarımızla görüşmeye kendimiz gelmek istedik. Otel olarak bizzat, otelin genel müdürü olarak kendim görüşmek istedim. Onun için görüşmeler de olumlu geçti. İŞKUR ailesine ve personellerine teşekkür ediyorum. İki engelli kardeşimizle otelimizde çalışıyoruz. Onlardan da verimlilik aldık. Daha çok arkadaşımızı şirketimizin bünyesine katarak çalışmaya devam edeceğiz.' dedi.

İş arayan 27 yaşındaki görme engelli Hakan Tosun da İŞKUR'un iş arayan engellilerle işverenler arasında bir köprü görevi gördüğünden bahsederek, 'Kapı kapı dolaşıp iş aramaktansa burada hep birlikte kimin hangi işi yapabileceğine dair bilgilendirilip işe alınabiliyor. Bu süreçte işverenlere ne tür konular konuşulacağı, mülakat esnasında ne konuşulacağı iş koçları tarafından eğitim olarak da veriliyor.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme