Erzincan'da kuşburnu hasadı başladı

Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen kuşburnu meyvesi Erzincan'da vatandaşın geçim kaynağı oldu.

TAKİP ET

Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eş değer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesi en çok marmelat olarak tüketiliyor. Kuşburnu marmelatı zorlu aşamalardan geçtikten sonra elde ediliyor.

Kadın erkek, çocuklu yaşlı demeden hep birlikte gruplar halinde dağlara giden vatandaş, kuşburnuyu dikenli dallarından tek tek topluyor. Toplama işleminin ardından vatandaş, kuşburnuları bu kez tek tek temizleyerek suyla birlikte kaynatıyor. Haşlanan ürünler, ezilerek kevgirden geçiriliyor. Bu işlemlerin ardından meyveler ocakta veya sobanın üzerinde bir miktar şeker katılarak bir süre daha pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor.

Erzincan'da kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer alan kuşburnu, çay ve meyve suyu olarak da tüketilebiliyor.

'İLMİNİ BİLMEZSENİZ ZOR OLUR'

Kuşburnu toplamanın oldukça zor olduğunu ve incelikleri olduğunu belirten Tunç, 'İlmini bilmezseniz zor olur. Çubukla dalları kendimize çekip öyle topluyoruz. Yoksa dikenleri vücudunuzu yaralıyor. Topladığımız kuşburnuları yıkadıktan sonra uç kısımlarını bıçak ile kesip daha sonra kazanlarda pişiriyoruz. Pişen kuşburnuların içindeki çekirdeklerinin çıkması için ezerek kevgirden geçiriyoruz. Daha sonra elekten geçirdiğimiz kuşburnuları kazanda kaynadıktan sonra kavanozlara koyuyoruz. İçerisine sadece bir miktar şeker katıyoruz. Harici hiçbir şey yok.' diye konuştu.

DAĞLARDAN GELEN LEZZETE RAĞBET YOĞUN

Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen kuşburnu, Erzincan'da bazı vatandaşların geçim kaynağı oldu. C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu Erzincan ve çevresinde marmelt, reçel ve çay olarak yoğun bir rağbet görüyor. Erzincan'ın Kemah ilçesi dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor.

'KAYNATILARAK İÇİLDİĞİNDE GRİP HASTALIĞINA İYİ GELİR'

Erzincan - Kelkit yolu güzerghında kuşburnu toplayıp reçel ve marmelat yaparak aile bütçesine katkı sağlayan köy sakinlerinden Selim Taşdemir, kuşburnundan elde ettikleri reçel ve marmeladın çok lezzetli olduğunu ifade ederek, 'Yöremizde kuşburnular olmaya başladı. Hasadın ilk zamanları. Ekim ayının sonuna kadar kuşburunları topluyoruz. Daha sonra kurutulan kuşburnunun çayı olur, marmelatı ve reçeli yapılır. Bu bitki özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor.' dedi.

'ÇOK ZAHMETLİ OLUYOR AMA AİLE BÜTÇEMİZE KATKI SAĞLIYORUZ'

Ekim ayının kuşburnu sezonu olduğunu belirten Taşdemir, yılda 150- 200 kilogram marmelat yapabildiklerini ifade ederek şunları söyledi: 'Bir günde çoluk çocuk 50-60 kilogram ancak kuşburnu toplayabiliyoruz. Çok zahmetli oluyor ama aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Son zamanlarda şehirdeki vatandaşlar da bizimle birlikte kuşburnu toplamaya başladılar. Bu da kuşburnunun azalmasına neden oluyor.'

Bakmadan Geçme