Demans müzikle tedavi edilecek
Türkiye, demansın müzikle tedavisi için beş ülkeyle işbirliği yapıyor.
Avustralya, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Norveç'le ortak yapılan 'Yaşlı Bakımında Demans ve Depresonla Mücadele İçin Müzik Müdahaleleri Projesi'' kapsamında Türkiye'de 4 huzurevinde hastalara mzikle tedavi uygulanmaya başlandı.
TÜBİTAK'ın destek verdiği Avrupa Birliği projesiyle, 6 ülkede toplam 100 huzurevinde en az 65 yaşındaki demans ve depresyonu olan hastalar için grup müzik terapileri ve şarkı söylemenin etkinliğinin araştırılması hedefleniyor. Projeyle, müzik terapisi uygulanan hastaların hatıralarla bağ kurması sağlanıyor. Türkiye'de, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı 4 huzurevinde çalışma yürütülüyor.
Hastalar, 6 ay boyunca takip edilerek belirli aralıklarla depresyon ve stres üzerindeki biyolojik seviyeleri ölçülüyor. Elde edilen sonuçlar 6 ülkede çalışmalar tamamlandıktan sonra yayımlanacak.
Türkiye'de demans hastalarına yönelik müzikle tediviyi içeren ilk bilimsel çalışma
Türkiye'de projenin yürütücülüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Müzikoloji Terapi Derneği Başkanı Burçin Uçaner Çifdalöz yapıyor.
Projenin Türkiye'de demans hastalarına yönelik müzikle tedaviyi içeren ilk bilimsel çalışma olduğunu belirten Çifdalöz, 'Huzurevinde kalan 65 yaş üstündeki demans ve depresyonlu hastaya uygulanan terapiyle müzikal müdahelelerde bulunarak hastaların ruhsal durumunu iyileştirmeye çalışıyoruz.'' dedi.
Çifdalöz ayrıca müzik dinlerken beynin tamamının kullanıldığını vurguladı. Terapinin amacının ise hastayı eğlendirmek olmadığını, terapistin ise hastanın kişisel müzikal tercihlerini ve kültürünü araştırarak o kültürün müziğine hakim olması gerektiğini ifade etti.