Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından 'Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları' kitabı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları adlı kitap hazırlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin 'Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları' adlı kitap hazırlandı.
'Asrın Felaketinin 1 Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları' adlı kitap, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlandı. Takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaleme aldığı kitap, 'Felaketin İzi: Geçmişten Günümüze Yıkıcı Depremler', 'Asrın Felaketi: Kahramanmaraş Depremleri', 'Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli', 'Deprem Sonrası Dayanışma' ve 'Türkiye'nin İnşa ve İhya Seferberliği' başlıklı 5 bölümden oluşuyor.
Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan kitap 'Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen deprem afetinin ilk anından itibaren Türkiye'nin devlet ve millet olarak bir bütün halinde sahada yaraları sarmak için aldığı tedbirlere ve yaptığı çalışmalara yer veriliyor.
Afet sonrası sahada hızla koordine olarak çalışan ekiplerin yanı sıra uluslararası yardım çağrısına cevap vererek Türkiye'ye gelen uluslararası arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının anlatıldığı kitapta birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemi vurgulanıyor.
Türkiye'yi sarsan büyük depremlerin tarihçesinin infografiklerle anlatıldığı kitapta, Türkiye'nin bu alanda tecrübe ve çalışmaları da istatistiki bilgilerle aktarılıyor.
Kitapta deprem sonrası yapılan arama kurtarma çalışmaları ve yaraların hızla sarılmasına ilişkin yapılan çalışmalar ile depremden sonra devletin eğitimden sağlığa, çevre ve şehircilikten ulaştırma ve tarıma kadar bölgede her alandaki ihya ve inşa çalışmaları fotoğraflarla ayrıntılı şekilde ele alınıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin amacı ve yapılan çalışmalarına da yer verilen kitapta, başta deprem olmak üzere sel, heyelan, yangın gibi iklim krizinden kaynaklanan afetlere karşı yapılan hazırlıklar ile oluşturulan 13 kurul anlatılıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda yapılan iletişim ve medya alanındaki çalışmalara da değinilen kitapta depremlerin ardından sosyal medya platformlarında afet çalışmalarını olumsuz yönde etkileyen dezenformasyon faaliyetleriyle etkin mücadele için yapılan çalışmalara yer veriliyor.
'Devlet-millet dayanışmasıyla tarihin en büyük afetlerinden birinin altından kalkmayı başardık'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kitabın takdim yazısında 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli üst üste yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle milletçe insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden biriyle karşı karşıya kalındığını ifade etti.
Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremlerin sadece 11 ilde yaşayan 14 milyondan fazla vatandaşı doğrudan etkilemekle kalmadığına işaret eden Erdoğan, depremlerin aynı zamanda 85 milyonu derinden sarstığını belirtti.
Enkazların altında kalan 50 binden fazla insanının hayatını kaybettiğini, 110 bine yakın vatandaşın ise yaralı olarak kurtulduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
'Başta Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay olmak üzere 11 ilimizdeki 6 Şubat depremlerinde 680 bini konut, 170 bini ticari alan olmak üzere 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Afet bölgesinin 500 kilometreyi aşan büyüklüğü ve çetin kış şartları engel çıkarsa da, devletimiz depremin ilk anından itibaren hızlı bir refleks göstererek bakanlıkları, kurumları, belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarıyla afet belgesine koştu. Yardım ve destek ekipleriyle beraber toplam 272 bini aşkın kamu görevlimiz depremzedelerimizin yanında oldu. Çadırdan konteynere, prefabrikten sosyal tesislere, yurtlardan otellere tüm barınma imkanlarını, depremzedelerimizin istifadesine sunduk. Milletimiz de tam bir seferberlik anlayışıyla depremzedelere yardım etmek, onlara maddi ve manevi destek olmak için kendiliğinden harekete geçti. Milletimiz de tam bir seferberlik anlayışıyla depremzedelere yardım etmek, onlara maddi ve manevi destek olmak için kendiliğinden harekete geçti. Devlet-millet dayanışmasıyla sadece kendi tarihimizin değil, tüm insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden birinin altından alnımızın akıyla kalkmayı başardık. Bu zor süreçte dünyanın 100'ü aşkın ülkesinden arama-kurtarma ekiplerinden barınma imknlarının sağlanmasına kadar farklı alanlarda çok ciddi yardım ve destek gördük.'
'Şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için tüm kurumlarımızla yoğun şekilde çalışıyoruz'
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kayıplarımızın acısı halen yüreklerimizi yakıyor. 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz bu felaketi her zaman gündemimizin ilk sırasında tutmaya devam edeceğiz. Depremin 11 ilimizde yaptığı yaralar henüz kapanmadı; ancak bu yaraları sarmak, depremin yıktığı şehirlerimizin tamamını konutları, iş yerleri, tarımı, sanayisi, tarih ve kültürel değerleriyle yeniden ayağa kaldırmak için tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz.'
Orta Vadeli Program başta olmak üzere ekonomideki yol haritasını teşkil eden tüm belgelerde önceliği deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına verdiklerine dikkati çeken Erdoğan, 2024 yılı bütçesinde depremzede şehirlerin tekrar inşasına 1 trilyon liradan fazla kaynak tahsis ettiklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yıkılan şehirlerimizin inşa ve ihya çalışmalarını enkazların kaldırılmasıyla birlikte zaten başlatmıştık; bu çalışmaları seçim döneminde de kesintisiz sürdürdük. Söz verdiğimiz şekilde inşası tamamlanan deprem konutlarının hak sahiplerine teslimine de başlıyoruz. Deprem bölgesinde sadece konut yapmakla kalmıyor, aynı zamanda bu şehirlere asli kimliğini kazandıran ticari alanları ve kültürel yapıları da tekrar ayağa kaldırıyoruz. Afetin yıktığı şehirlerimizi eskisinden daha görkemli, daha güvenli ve dayanıklı hale getirinceye kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.
Bir taraftan 6 Şubat depremlerinin yaptığı yaraları sararken, diğer taraftan da ülkemizdeki tüm şehirleri depremlere karşı daha dayanıklı ve dirençli hale getirmeye gayret ediyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
'6 milyon yeni konutu ülkemize kazandıracağız'
Yakın dönemde yaşanan deprem felaketlerinin güvenli şehirler için kentsel dönüşümün önemini ve gerekliliğini gözler önüne serdiğine dikkati çeken Erdoğan, 'Başta İstanbul olmak üzere 81 vilayetimize yapacağımız en büyük iyiliğin kentsel dönüşüm hamleleri olduğu kanaatindeyiz. Deprem bölgesinde inşa edilen yeni konutlar ve kentsel dönüşüm projeleriyle önümüzdeki dönemde 1,5 milyonu İstanbul'da olmak üzere 6 milyon yeni konutu ülkeye kazandırmayı hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu kitabın Türkiye'de çok büyük bir yıkıma yol açan 6 Şubat depremleri sonrasındaki bir yıllık süreçte yaraları sarmak için devletin tüm kurumlarıyla ortaya koyduğu yoğun ve özverili çabayı kayda geçirmesi açısından kıymetli bir eser olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, 'Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, yaralı vatandaşlarımıza şifa temenni ediyorum. Rabbim milletimizi ve ülkemizi tüm afetlere karşı muhafaza eylesin diyorum' dedi.