Bitlis tezgahları 'çiriş otu'yla doldu

Bitlis'e baharın gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen çiriş otu tezgahlarda yerini aldı.

TAKİP ET

Doğa'da kendiliğinden yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen çiriş otu, Bitlis tezgahlarını süslüyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesinde mart ve nisan aylarında dağlardan toplanan çiriş otu, birçok pazarcının da geçim kaynağı oldu.

Saatlerce kırsal alandan toplanan ot, merkezdeki bazı noktalara getirilerek kilosu 17 liradan satılıyor. Çorba, pilav, börek ve sulu yemeklerde kullanılan çiriş otunun, birçok hastalığa da şifa kaynağı olduğu ifade ediliyor.

Geçimlerini doğadan topladığı doğal otları satarak yapan pazarcılar, çiriş otunun bağırsaklara, mideye ve kansere iyi geldiğini belirtti. Fiyatının bu yıl 17 lira olduğunu söyleyen pazarcılar, 'Baharın gelmesiyle birlikte de ilk aylarda çiriş otu, ışgın, kenger gibi otlar bizim bölgemizdeki dağların yüksek kesimlerinde yetişiyor. Genelde yöre insanımız, bu otları toplayıp kendi evlerinde yiyecek olarak kullanıyor. Bizlerde çarşı pazarda bunları satarak geçimizi sağlamaya çalışıyoruz. Şu an ilk etapta çiriş otu yetiştiği için onu getirip satıyoruz. Önümüzdeki haftalarda ise ışgın ve diğer otlar yetişince getirip satacağız. Bu otun yanında yetişen diğer otlar, genelde insanımız tarafından yöresel yemeklerde kullanılıyor.' diye konuştu.

Bakmadan Geçme