Aslan: 'Dil, dünyanın kapısını açan olağanüstü bir araçtır'
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hacı Osman Aslan, 'İnsanın dünyayı algılama biçimini belirleyen en önemli unsur dildir' dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hacı Osman Aslan, 'İnsanın dünyayı algılama biçimini belirleyen en önemli unsur dildir' dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi'nin konuğu, Dr. Öğr. Üyesi Hacı Osman Aslan oldu. Aslan, 'Dilleri Nasıl Edinir, Nasıl Öğreniriz' başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.
Konuşmasına dilin tanımını yaparak başlayan Aslan, 'Dil, ortaya çıktığı şartlar altında, uzlaşmaya varılarak oluşturulan kurallarla bir oluşum ve aynı zamanda gelişen, canlı, sosyal bir kurumdur' dedi.
Dilin, kullanmasını bilen için dünyaların kapısını açan olağanüstü bir araç olduğunu dile getiren Aslan, kazanma ve öğrenme kavramlarından da söz etti. Kazanmanın, söz konusu dilin kullanıldığı ortamlarda yaşayarak yani kullanılarak, benimsenerek gerçekleştiğini ifade eden Aslan, öğrenmenin ise okul ve benzeri yapılar içinde kontrollü olarak gerçekleştiğini belirtti. Aslan, şunları kaydetti:
'Wittgenstein, 'Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır' derken anadilinde günlük yaşamını 500 kelime kullanarak sürdüren bir insanla, 2 bin ya da 5 bin kelime kullanan bir insanın vizyonunun ne kadar farklı olacağına vurgu yapmaktadır. Zengin bir anadili olgunluğuna sahip birinin, bunu bir de bir veya daha fazla yabancı dil ve kültürünü eklerse, o insanın vizyonunun, ufkunun, yani dünyasının sınırlarının ne kadar genişleyebileceğini anlatmaktadır. Böylece Wittgenstein, bize insanın dünyayı algılama biçimini belirleyen en önemli öğenin dil olduğunu söylemektedir.'
Hangi dilin öğrenildiği ve benimsendiğinin insanın içinde yaşadığı şartlara bağlı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Aslan anadil, ikinci dil ve yabancı dil kavramlarını anlattı. Konuşmasının devamında dil öğreniminin nasıl gerçekleştiği üzerinde de duran Aslan'a toplantı sonunda katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Öte yandan, Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, ÇÜTAM'da 6 Aralık günü saat 15.30'da Prof. Dr. Sertaç Özer ve Ziraat Yüksek Mühendisi Nesrin Karataş tarafından 'Buğdayın Ekmeğe Yolculuğu' konulu bir konferans verileceğini duyurdu.