Asırlık baba mesleğinin hikayesi duygulandırdı

Ağrı'da 79 yaşındaki Turhan Yüz, asırlık baba mesleğine başlama hikayesini anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

TAKİP ET

Ağrı merkezde Kağızman Caddesi'nde bulunan dükkanında baba mesleği olan çilingirliği, oğlu Murat Yüz ile birlikte sürdüren Turhan Yüz, her gün sabah erkenden dükkanındaki işinin başına geçiyor. 26 yıllık memurluğun ardından emekli olan Turhan Yüz, baba mesleğini sürdürme kararı aldı. Babasının ağabeyine, ağabeyinin de kendisine öğrettiği mesleğin hikayesini anlatırken duygu dolu anlar yaşadı. BABAM AĞABEYİME, AĞABEYİM DE BANA ÖĞRETTİ

Mesleği kendisine öğreten babası ve ağabeyinden bahsettiğinde gözyaşlarına hakim olamayan Turhan Yüz, 'Bu meslek babam vefat ettikten sonra ağabeyime kaldı. O da vefat edince iş bana kaldı. Ben de mesleğe devam etmek için bu dükkanı açtım. Baktım tek başıma yapamıyorum, çocuklarıma dedim ki gelin bana yardım edin. Allah'a bin şükür olsun ki hepsi büyüdü, bana yardımcı oldular. Şimdi 79 yaşındayım ve çalışmaya devam ediyorum. Çok hüzünlüyüm, bu konuları konuştuğum zaman ağlıyorum. Babam önce büyük oğluna öğretti, daha sonra ben öğrendim. Ben ağabeyimin yanında beş sene çalıştım. Ondan önce 26 sene memurluk yaptım. Emekli olduktan sonra çocuklar da büyüyünce dükkan açtım ve onlara da yavaş yavaş öğrettim. Allah'a çok şükür bu işi devam ettiriyoruz.' dedi.

ÜÇ NESİLDİR ÇİLİNGİRLİK YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ

Babasıyla beraber çilingirlik mesleğini sürdüren Murat Yüz, sanata ve ustaya eskiden daha fazla değer verildiğini, mesleklerinin eski değerini kaybettiğini söyledi. Murat Yüz, 'Mesleğimizi büyüklerimizden devraldık. Mesleği dedem babama, babam da bana öğretti. Çilingirlik mesleğini günümüzde hala sürdürmeye çalışıyoruz. Çümkü mesleğimiz bu, yapmak zorundayız. Bizden sonrakilerin devam ettirmeyeceklerini biliyorum. Maalesef yeni nesil böyle işlere hiç meraklı değil. Bundan 30 yıl önce yapılan işler ile şimdikiler arasında çok fark var. Eskiden sistem çok daha basitti ve insanlar daha anlayışlıydı. Ustaya ve yapılan işe değer verilirdi. Eski zamanlarda bir asma kilidin tamiri bile insanları çok mutlu ederdi. Çünkü yenisini bulmak zordu. Ama maalesef günümüzde sanatın pek bir anlamı yok. Ben bu işi yapmaya 20 yıl önce başladım. Birçok sektörde çalıştım ve en sonunda baba mesleğinin daha iyi olacağını düşündüm. Babamın ve amcamın da desteği ile bu işe başladım. Üç nesildir bu işi sürdürüyoruz. Biz insanları mutlu etmekten memnun oluyoruz.' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme