Annelik Sempozyumu'na doktorlardan yoğun ilgi

Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Koru Hastanesi öncülüğünde düzenlenen Annelik Sempozyumu'na annelik alanında uzman doktorlar yoğun ilgi gösterdi.

TAKİP ET

Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Koru Hastanesi öncülüğünde düzenlenen Annelik Sempozyumu'na annelik alanında uzman doktorlar yoğun ilgi gösterdi.

Annelik hakkında toplumda farkındalık oluşması, anne ve anne adaylarının beden ve ruh sağlıklarına değer vermeleri, sosyolojik açıdan annelik kavramının önemi gibi alanlarda, insanların bilgilendirilmesini amacıyla 'Annelik Sempozyumu' gerçekleştirildi. Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Koru Hastanesi öncülüğünde gerçekleşen sempozyumda anneliğin sadece doğurmakla değil, geniş bir kavram olduğuna dikkati çekildi.

Sempozyum öncesinde İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Biri, Annelik kavramının bu sempozyumun sonunda da her bireyin ayrılırken farklı olarak yorumlayacağını düşündüğünü belirtti.

Biri, 'Biyolojik olarak anne olmak çocuk doğurmayla ilişkili bir şeyken yaşadığımız toplum içerisinde anne olmak kültürden, sosyalden, hukuki yönden etkilenen ve bir sürü değişken yelpazeyi içine alan bir kavram. Bu kavram neleri içeriyor? Neden bunları içeriyor? Bunun içinde kadının annelik rollerinin dışındaki kendine ait yaşantısı nasıl değişiyor? Kadın anne olduktan sonra ki bütün ömrünü etkileyen süreçlerde ki değişikliklerin tümünü gözden geçireceğiz işin açıkçası. Anneliğin biyolojik yönü, sosyolojik yönü, kültürel yönü, hukuki yönü gibi alt başlıklar altında da annelere üstelenen rolleri ve faaliyetleri aslında gözden geçireceğiz. Bunun ne kadarı gerçekten annelik kapsamında olmalı? Ne kadarı kadının özgürlük alanına girmeli? Elbette bunları bir sonuca bağlamak çok zor. Ama yine de burada bir tartışılması, fikirlerin ortaya çıkmasının önemli olduğunu düşünüyorum' dedi.

'Çevresel olarak yüklenmiş çok fazla rol de annelik olarak kabul ediliyor'

36 yıldır kadın hastalıkları ve doğum hekimliği yaptığını ve binlerce anne ile temas ettiğini dile getiren Biri, 'Biyolojik süreçler gerçekten anne için oldukça önemli ve zor süreçler. Yani kadının bir bebeği doğurmaya karar vermesi, taşıması, emzirmesi, bakması, büyütmesi gibi uzunca bir hikayenin önemli bir yükünü alıyor kadın. Ama bir de çevresel olarak yüklenmiş çok fazla rol de annelik olarak kabul ediliyor. Örneğin evin temizlenmesinden alışveriş yapmaya kadar bunların gerçekten ne kadarı anneliğin kapsamındadır? Ne kadarında olmalıdır? Kadın burada nerededir? Aslında bunları biraz gözden geçireceğiz diyebilirim. Ben tabi bütün toplantıları bilmiyor olabilirim. Ama sanıyorum annelik adına, anneliğin enine boyuna konuşulduğu, anneliğe yüklenen sosyal ve kültürel rollerin tartışıldığı ve kadının bu roller sırasındaki desteklerinin neler olması gerektiğini de belki ortaya koyması gereken bir toplantı olacak bu' şeklinde konuştu.

'Bebeklerin hak ettiği bir ortama doğmalarını sağlamak için mücadele eden bir sivil toplum kuruluşuyuz'

Sempozyuma katılan bir diğer doktor olan Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner, 'Bu günkü sempozyum annelik üzerine aslında biz çok uzun zamandır, doğasında doğum derneği olarak annelerin doğumlarını güzelleştirmek, bebeklerin hak ettiği bir ortama doğmalarını sağlamak için mücadele eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Fakat bu gün sadece anneliği enine boyuna konuşmak için toplandık. Anneliği her boyutuyla konuşacağız. Ülkemizde belki de benzeri olmayan bir sempozyum olacak. Çünkü ebeveyn olmak konusunda anne ve babalığın konuşulduğu başka bir toplantı olduğunu zannetmiyorum. Bu bağlamda da bu sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Anne baba olmak için herhangi bir ehliyete ihtiyaç olmadığını belirten Sayıner, 'Herhangi bir klavuza da belki ihtiyaç yok. Ama anne babalıkla ilgili öğrenilmesi gereken üzerinde tartışılması gereken, anlaşılması gereken çok fazla konu olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla sadece doğumları yaptırmakla kalmayıp aynı zamanda ebeveynliğe hazırlamak, sağlıklı bir ebeveyn olma, aile olma konusunda süreci doğru yönetmek adına da anneleri yönlendirmek için önemli bir toplantı düzenlediğimizi düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

Anne beynini anlatmak üzere sempozyuma gelen Dr. Serkan Karaismailoğlu, güzel bir bilimsel sempozyumun gerçekleştirildiğini ifade ederek, 'Benim için en kıymetli tarafı, halka açık olması, ücretsiz olması, birçok annenin buraya gelmesi. Özellikle bilimsel dünyada sempozyumlar, kongreler genelde kendi içlerinde yapılır. Böyle hibrit bir şekilde hem akademisyenlerin hem de doğrudan insanların gelmesi bence çok kıymetli. O yüzden emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Doğasında doğum derneğinin düzenlediği bir sempozyum bu. Bende burada anne beynini anlatacağım. Çünkü beynin en fedakar hali anne beyni. İnşallah anlattıklarımızın insanlara katkısı olur' dedi.

Bakmadan Geçme