Ankara'da havalimanı yakınına lojistik merkezi

Ankara Büyükşehir Belediyesi '6 Şubat Depremi'ne Tanık Olanlar Paneli'ne ev sahipliği yaptı.

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediyesi '6 Şubat Depremi'ne Tanık Olanlar Paneli'ne ev sahipliği yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi başta deprem olmak üzere Türkiye'de sık sık görülen afetlere karşı farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Afet İşleri Daire Başkanlığı ve Türkiye Yardım Sevenler iş birliği ile '6 Şubat Depremi'ne Tanık Olanlar' paneli düzenlendi. Gençlik Parkı Necip Fazıl Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, İtfaiye Daire Başkanı Levent Çeri, Prof. Dr. Ali Demirsoy, Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) Başkanı Dilek Bayazıt, TYSD Elbistan Şube Başkanı Berna Cehiz, TYSD Burslu Öğrencisi Esra Şişik, Hataylı eski futbolcu Gökhan Zan ve depremzede vatandaşlar katıldı. 6 Şubat Depremi'nin yıl dönümünde düzenlenen ve asrın felaketinin anlatıldığı fotoğraf sergisinin de yer aldığı panelde Ankara Kent Orkestrası ekibi mini bir konser düzenledi.

'Havalimanı yakınında lojistik merkezi oluşturmaya başladık'

Panelde konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda büyük bir lojistik merkezi oluşturmaya başladıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

'Ülkemizin geçirdiği en büyük felaketlerden birini anmak için o günlerden alınan dersleri bir kez daha konuşmak, bir kez daha kendimize hatırlatmak için toplanmış bulunuyoruz. 2000'li yıllar dünyaya iki şey öğretti artık nasıl yönettiğiniz ne kadar iyi yönettiğiniz normal zamanlarda belirlenen ya da değerlendirilen bir husus olmaktan çıktı, esas mesele krizi nasıl yönettiğiniz krizlerin içerisinden halkınızı, hemşehrilerinizi, insanlarınızı nasıl kurtardınız, onları en az zararla nasıl çıkardınız, yaraları ne kadar sürede tamir ettiniz Tabii ülkemizde uzun bir süre yerel yönetimler kendi istek ve taleplerine rağmen maalesef merkezi hükümetin planlarında birinci ortak olarak bu mücadelede, yöntemlerin belirlenmesinde birincil belirleyici olmadılar, hep destek birimleri olarak görüldüler. Türkiye Afet Planı da böyleydi, biz afet anında ya da mezarlıklar konusunda destek görülüyorduk fakat bu 11 ili kapsayan ve neredeyse çok büyük felaketi hatırlatan deprem gösterdi ki artık yerel yönetimler merkezi hükümetle beraber bu işin tam da kalbinde olmak zorundalar, hem seyyaliyetlerin çok yüksek olması hem de alanda derhal müdahale edebilme yeteneklerinin olması bunu artık gerekli kılıyor. Tabii bu depremde büyük bir şey öğrendik, öncelikle kurumsal kapasitemizin daha düzenli, daha erişebilir, daha harekete hazır hlde tutmamız gerektiğini öğrendik ve bu sebeple de havalimanı yakınında büyük bir lojistik merkezini oluşturmaya başladık, çok kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz. Tabii diğer taraftan milletimizin büyük duyarlılığı neticesinde gönderilen yardımlar ve bu yardımların zamanında dağıtılamaması maalesef büyük bir kargaşa yaşandı ama orada öğrendiğimiz büyük tekniklerde oldu sonra Ankara'daki motokuryeler, derneğimize geldi bizi sahaya gönderin ve bir otobüs motokuryeyi sahaya gönderdik. Büyük araçlarla dağıtamadığımız yardımları onlarla dağıttık yine aynı şekilde uydudan etkilenmeyen telefonları kullanmayı öğrendik tabii sahadaki ihtiyaçları da bilmek te sizi çok etkin kılıyor. Tırlarca ekmek, tırlarca su bazen işe yaramıyor ama bir seyyar duş bir duş imkanı bir eve bakan kadının duş imknı belki binlerce canın hayatını devam ettirmesinde çok önemli hle geliyor. Biz bu depremde gündelik hayatın sürdürülmesine yönelik bilgileri, notumuzu aldık, bunları hem gönüllüler eğitimimiz de hem de itfaiye ve zabıta eğitimlerimiz de kullanmaya devam edeceğiz.'

Panelin açılış konuşmasını yapan ABB Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel ise 'Sayın Başkanımız Mansur Yavaş'ın önderliğinde belediyemiz ve hemşehrilerimizin desteğiyle depremin ilk dakikalarından itibaren bölgede çalışmalar yaptık. Liyakatli ve tam donanımlı itfaiyemizden oluşan arama kurtarma ekibimizle bölgede birçok canımızı enkazdan canlı ve yaralı olarak kurtararak büyük başarılara imza attık. Sayıları 100 civarında itfaiyeden oluşan arama kurtarma ekiplerimiz geliştirilerek İtfaiye Daire Başkanlığımızın büyük gayretleriyle sayısı 250 civarlarına çıktı son teknoloji ile donatılarak ülkemizin en büyük arama kurtarma ekiplerini hazırladık, umarım böyle felaketler yaşamayız ve arama kurtarma ekiplerimize iş düşmez diye umuyoruz. Tüm ekiplerimizle birlikte bölgede depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için büyük gayretler gösterdik. 5 bin 880 personelimizle araç gereçlerimiz mobil duş, yatakhane, berber, çamaşırhane, çocuk oyun alanları, aş evleri kurarak ilk dakikalardan itibaren bölgede yer aldık. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak depremlerin ve gelecekte olacak afetlerin yıkıcı etkisini azaltmak, alınacak tedbirlerle daha güvenli bir çevre oluşturmak için büyük bir özveriyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Afet Yönetimi toplumların dayanıklılığını artırmak ve afetlerin yol açtığı zararları en aza indirmek için kritik bir öneme sahiptir bizler de risk yönetim çalışmaları, eylem planları ve müdahale planları ile birlikte en etkili bir biçimde can ve mal kayıplarının olabildiğince önüne geçebilmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında Afet İşleri Daire Başkanlığı olarak afet yönetimi süreçlerinde halkın afet ve acil durumlarla ilgili hazırlık ve farkındalık düzeyinin artırılması ve gönüllü katılımının teşvik edilerek, bilimin ve teknolojinin çağdaş gelişimlerini takip ederek ve tüm imkanlarından yararlanarak müdahalede hız ve etkinliği artırmayı amaçlamaktayız. Afetlere karşı güvenli bir toplum oluşturma yolunda bilinçli ve farkındalık düzeyi yüksek gelecek inşa etmek büyük dileğimizdir. Bu anlamlı etkinlikte bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Panelde duygusal anlar yaşandı

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından moderatörlüğünü Yasemin Mıstıkoğlu'nun yaptığı panele katılan Türkiye Yardım Sevenler Derneği Elbistan Şube Başkanı Berna Cehiz, Hataylı Eski Milli Futbolcu Gökhan Zan, Türkiye Yardım Sevenler Derneği burslu öğrencisi Esra Şişik ve Müzisyen Natalia Sovuksu 6 Şubat Depremi'nde yaşadıklarını anlatırken paneli izlemeye gelen vatandaşlar duygusal anlar yaşadı.

6 Şubat Depremi'nin yıl dönümü için düzenlenen panele katılan Hataylı eski futbolcu Gökhan Zan desteklerinden dolayı Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederken şu ifadeleri kullandı:

'Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a ve ekibine, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Başkanı Dilek Hanım'a özellikle birinci yıl dönümümüzü anma paneline nazik davetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hatay'ın, depremzedelerin adını duyurabilmek adına yanlarında olmaya çalıştım. Bugün buradayım, şeref ve onur duydum keşke memleketime hiçbir şey olmasaydı da bu ödüllere layık olmasaydım, hiçbir canımıza bir şey olmasaydı da bugün burada olmasaydım. Bu yaşadığımız felakette eğer biz hayatta kaldıysak, orada canını yitiren meleklerimiz için, eksik ve yetim kalan insanlarımız için tekrardan küllerinden yeniden doğması ve Hatay'ımızın inşası için mücadelemize ses olabilmek ve bir tuğla da bizler koyabilmek adına tüm insanlığın seferber olduğu bir noktada, tüm milletimizin seferber olduğu bu dayanışmanın unutulmamasını, unutturulmamasını temenni ediyorum. Ben inanıyorum ki ilk gündeki dayanışmamız gibi bundan sonraki zaman diliminde de şehirlerimiz inşa edilene kadar, STK'lerimiz, yerel yönetimlerimiz, çok değerli milletimiz ile birlikte bir ve beraber olma zamanı çünkü enkaz altında kalmanın dini, dili ve mezhebi olamaz bu vesileyle bize el uzatan başta Ankara Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

Panel sonrasında ise katılımcılara plaketler sunuldu.

Bakmadan Geçme