Ahıska Türkü kadınlar savaşın izlerini Türkiye'de siliyor
Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'dan tahliye edilerek aileleriyle birlikte Elazığ'daki Aşağı Demirtaş Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirilen kadınlardan 500'ü, giyim teknolojileri, halı dokuma ve kuaförlük gibi kurslarda eğitim görüyor.
Ukrayna'dan Türkiye'ye gelerek Elazığ'daki konaklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türkü kadınlar, kurulan atölyelerde meslek eğitimi alıyor. Dışişleri Bakanlığının öncülüğünde Ukrayna'dan tahliye edilen Ahıska Türkleri, Elazığ Valiliği koordinesinde yerleştirildikleri Aşağı Demirtaş Geçici Konaklama Merkezi'nde devletin sunduğu imkanlar sayesinde huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşamını devam ettiriyor.
Merkezde bütün ihtiyaçları karşılanan Ahıska Türkleri, çeşitli sosyal imkanlardan da yararlanıyor. Sağlanan imkanlardan biri de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kadınlara yönelik düzenlenen mesleki kurslar. Toplamda 500 Ahıska Türkü kadın, haftanın 5 günü giyim teknolojileri, halı dokuma ve kuaförlük kursuna katılıyor.
Kursta verilen eğitimlerle hem meslek öğrenip hem de sertifika almaya hak kazanacak kadınlar, çalışarak aile bütçesine katkıda bulunmak istiyor.
'BİZLERİ BOMBALARIN İÇİNDEN KURTARIP GETİRDİLER'
Kursiyerlerden 4 çocuk annesi Fatma Mirseliyeva, Türkiye'nin kendilerini savaşın içinden çıkarıp huzurlu bir ortama kavuşturduğunu ifade etti. Burada sıcak bir yuvada olduklarını, her ihtiyaçlarının giderildiğini belirten Mirseliyeva, 'Allah razı olsun devletimizden, bizleri bombaların içinden kurtarıp getirdiler. Ukrayna'dayken bombaların sesiyle uyanıyorduk, buraya geldik ezan sesiyle uyandık. Allah binlerce kez razı olsun. Bu ezan sesi dinmesin, bayrağımız her zaman dalgalansın.' dedi.
Mirseliyeva burada olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayarak, düzenlenen kurslara katıldıklarını kaydetti.
Dikiş, nakış kursuna katıldığını söyleyen Mirseliyeva, 'Bütün imkanları bizim için seferber ettiler. Daha önce de dikiş nakış işiyle uğraşıyordum. Burada kendimi daha çok geliştirmek istiyorum. Aileme katkıda bulunmaya çalışıyorum.' ifadelerini kullandı.
'KENDİMİZİ EVİMİZDE GİBİ HİSSEDİYORUZ'
5 çocuk annesi Azize Çağalova da kendilerine bu imkanları sağlayan herkese minnettar olduklarını belirtti.
Çağalova, kendilerine çok güzel imkanlar sunulduğuna değinerek 'Dikiş kursuna geliyorum. Bu kurs sayesinde inşallah meslek sahibi olacağım. Aileme katkıda bulunmak istiyorum. Her şey güzel gidiyor. Hocalarımız bizimle çok güzel ilgileniyor. Allah razı olsun. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Allah'ın izniyle daha güzel günler göreceğimize inanıyoruz.' dedi.
'AİLEME KATKIDA BULUNABİLECEĞİM'
Halı dokuma kursuna katılan 2 çocuk annesi Saniye İbrahimova ise kendilerine sahip çıkan Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ifade etti.
Kendilerine çok yardımcı olunduğunu, faydalı kursların düzenlendiğini anlatan İbrahimova, 'Halı kursuna geliyorum. Çok memnunum. Buraya gelince kendimi ferahlamış hissediyorum. Yaşadığımız kötü günleri unutmaya çalışıyoruz. Bu benim için çok güzel bir meslek olacak.' dedi.
Kuaförlük kursuna katılan Sevda Halilova da moda ve kuaförlüğe hep ilgisinin olduğunu ifade ederek, bu kursun kendisi için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.
Halilova, kuaförlüğü meslek olarak seçmeye karar verdiğini söyleyerek 'Burada olunca o savaş psikolojisinden de uzaklaşıyorum. Hayallerime adım adım yaklaşıyorum. Aileme de katkıda bulunabileceğim.' diye konuştu.
Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici Şenay Kılıç da hedeflerinin Ahıska Türkü kadınlara meslek kazandırmak olduğunu aktardı.
Kılıç, 'Burada makine, dikiş bilgisi öğreniyorlar. Öğrendikleri bilgiler sayesinde kendilerini çalışacakları ortamlarda gösterebilecekler. Savaş psikolojisiyle geldikleri için burası onlar için hem ferahlama ortamı oluyor hem de onların mesleki eğitimlerine katkıda bulunmuş oluyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
' İŞ İMKANLARINDAN FAYDALANMALARINI SAĞLAMAK İÇİN BU KURSLARI DÜZENLİYORUZ'
Aşağı Demirtaş Geçici Konaklama Merkezi Yönetici Yardımcısı Sedat Şeflek ise Mayıs ayından beri gelen Ahıska Türklerine yönelik devletin ciddi çalışmalar yürüttüğüne işaret etti.
Çalışmalardan birinin de meslek edindirme kursları olduğunu vurgulayan Şeflek, şunları kaydetti:
'Giyim teknolojileri, halı dokuma ve kuaförlük gibi mesleki kurslarımızda kadınlara eğitim veriyoruz. Ahıska Türklerini Türkiye'deki yaşamlarına alıştırabilmek ve onları geliştirerek iş imkanlarından faydalanmalarını sağlamak için bu kursları düzenliyoruz. Kurslardan 500 kişi faydalanıyor. Eğitimlerini tamamlayanlara belge veriliyor. Çeşitli iş kollarında çalışmaları sağlanacak.'