Ağrı Dağı'ndaki manzara korkuttu... Fotoğraflar küresel ısınmanın kanıtı oldu...

Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nda, 2015-2022 yılları arasındaki kar manzarası küresel ısınma gerçeğini gözler önüne serdi.

TAKİP ET

5 bin 137 metre ile Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nda 2015 yılından bu yana gazetecilerin objektiflerine takılan kar manzaraları, küresel ısınma ya da geldiği geri dönülemez nokta itibariyle küresel iklim felaketinin boyutunu ortaya koydu. 2015'ten bu yana yerel ve ulusal haberlerden derlediğimiz, Ağrı Dağı'na yılın ilk karının düştüğünü ya da dağın beyaza büründüğünü bildiren haberlerdeki kar oranı, son 7 yılda kar yağışının azaldığının kanıtı oldu. KAR YAĞIŞINA BAĞLI SULAR DA ÇEKİLİYOR

Yağış rejimiyle doğrudan ilişkili olduğu bilinen yeraltı sularında, tüm ülkede olduğu gibi Ağrı'da da çekilmeler yaşandı. Sulardaki çekilme sadece yeraltı suları ile kalmadı, göl, ırmak, dere ve nehirlerde de görüldü. Örneğin, su probleminin yaşandığı ve Ağrı Dağı'nın sınırları içerisinde bulunduğu Doğubayazıt ilçesinde, ilçe merkezinin suyunun sağlandığı Balık Gölü'ndeki çekilme yetkililerin verdiği bilgilere göre 15 metreye yaklaştı. Yıllara sari, Ağrı Dağı'ndaki kar oranının düşmesi, ilçedeki su probleminin de katlanmasına neden oldu.

2015'TEN BU YANA KAR GERÇEĞİ: OCAK AYINDA EYLÜL KARI YAĞDI

Yerel ve ulusal haberlerden derlediğimiz, 2015'ten bu yana, çeşitli tarihlerde Ağrı Dağı'na yağan kar miktarını gösteren fotoğraflar, kar oranının düştüğünü kanıtlıyor. Haberler, Ağrı Dağı'na ilk yoğun karın, 2015 Ağustos ayı dışında ortalama Eylül ayı içerisinde yağdığını gösteriyor. 2016'dan itibaren Ağustos ayı içerisinde, bir önceki yıl kadar kar düşmediği görülüyor. Sonraki yıllardaki Eylül tarihli haberlere bakıldığında ise, 2022 Ocak ayında çekilen fotoğraflardaki kar miktarının, neredeyse, önceki yıllardaki Eylül aylarında düşen kar miktarına eşit olduğunu gösteriyor.

İşte, 2015 yılından bu yana gazetecilerin objektiflerine takılan kar manzaraları...

Bakmadan Geçme