Afete hazırlıkta bir ilk: Geçici barınma alanı yapıldı

Çayırova Belediyesinin afet sonrası süreçler için oluşturduğu ve Kocaeli'de bir ilk olma özelliği taşıyan Çağdaşkent Geçici Barınma Alanının tanıtımı gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Çayırova Belediyesinin afet sonrası süreçler için oluşturduğu ve Kocaeli'de bir ilk olma özelliği taşıyan Çağdaşkent Geçici Barınma Alanının tanıtımı gerçekleştirildi.

Muhtemel bir afet sonrasında vatandaşların barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri Çağdaşkent Geçici Barınma Alanında duş ve tuvaletler, çamaşırhane, jeneratör, 15 tonluk su deposu ve çadırlar yer alıyor. Çayırova'da 13 farklı noktada inşa edilecek geçici barınma alanlarından oluşturulanların ilki olan Çağdaşkent Geçici Barınma Alanının tanıtım programında konuşan AFAD Kocaeli İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, '1999 depremi bize çok şey öğretti. AFAD'ın kurulmasıyla birlikte afetlerde koordinasyon daha iyi bir şekilde sağlandı. AFAD olarak afetlere mücadele etmek için gayret gösterdik. Afetlerden önce atacağımız adımlar, afetlerden sonra atacağımız 7 adımdan daha önemli. Valimiz ve belediyelerimiz gayretleriyle afet öncesi çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Burada da Kocaeli'de bir ilk olan çalışmayı görüyoruz. Bünyamin Çiftçi başkanımıza gayretlerinden ötürü teşekkür ediyoruz' dedi.

'Her geçen süreçte yeni tecrübeler ediniyoruz'

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ise 'Bugün burada afet sonrasında, geçici barınma noktamızın ve toplanma noktamızın tanıtımı için buradayız. Deprem kuşağında olan bir ülkeyiz. Belirli zamanlarda ülkemiz büyük depremlere maruz kalıyor. Yakın tarihte 1999 depremi yaşadık. Her geçen süreçte yeni tecrübeler ediniyoruz. Elde ettiğimiz tecrübeler çerçevesinde afetlerden etkilenmemek için çalışmalar yapıyoruz. Afet süreçlerinin yönetimi, afet öncesi süreçlerin yönetimi, afet sırasındaki süreçlerin yönetimi ve afet sonrası süreçlerin yönetimi olarak üçe ayrılıyor. En kıymetlisi de afet öncesi süreçlerin yönetimidir. Bu çerçevede, devletimiz önemli çalışmalar yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Afet öncesi süreçlerde yapılarımızın afetlere dayanıklı inşa edilmesi ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi çok önemli. Afet sırasında da neler yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Afet sonrası süreç ise bu alanda yaptığımız çalışmalarla yönetilir' diye konuştu.

'Deprem toplanma ve geçici barınma alanları oluşturacağız'

Afete hazırlık birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Çiftçi, 'Büyükşehir belediyemizle birlikte yapı stoku yaşlı bölgelerle alakalı tarama yaptık ve dönüşüm çalışmaları başlattık. Afet öncesi süreçlerde gereken eğitimlerin verilmesi kapsamında ilimizde önemli çalışmalar yapılıyor. 6 Şubat depreminde afet bölgesine hizmet ettik ve orada edindiğimiz tecrübeler neticesinde, teorik bilgilerimizi de bir araya getirdik, deprem toplanma bölgeleri ve geçici barınma alanlarına yönelik yaptığımız çalışmalarımızı revize ettik. Yapılan çalışmalar neticesinde deprem toplanma ve geçici barınma alanları oluşturacağız ve bunlardan birini size sunuyoruz. Geçici barınma alanları çerçevesinde ilçemizde 13 nokta belirledik ve bunları tüm altyapısı, üstyapısı ile hazır hale getireceğiz. Muhtemel bir depremde plan proje çerçevesinde en kısa süre içerisinde bu çadır alanlarımızı oluşturacağız. Tuvaletlerimiz, çamaşır odalarımız, duş odalarımız var ve bunları ilçemizde belirlediğimiz 13 noktada hazırlayacağız. Muhtemel bir depremde hemen bir aksiyon alıp, bu çalışmaları bugünden hazırlıyoruz. 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah rahmet eylesin. 'Deprem öldürmez, bina öldürür' diyor uzmanlarımız ve bu çerçevede de Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın hemen bir ekip kurdu ve Kocaeli'nin yüzde 80'i tarandı. Bu taramalar bittikten sonra gereken önlemler alınacak. Hazırladığımız bu projenin ihtiyaç duyulmaması için Rabbim'den temennide bulunuyorum. İhtiyaç duyulması halinde de tüm ihtiyaçlara yanıt verecek bir alan olmasını diliyorum' ifadelerini kullandu.

Bakmadan Geçme