23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun...
Dünyada çocuklara armağan edilmiş tek çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun...
Dünyanın tek çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aynı zamanda Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihine denk geliyor.
19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basan Atatürk, bir Meclis kurulması kararını netleştirdi. Bu kararın ardından, 12 Ocak 1920'de, Osmanlı Mebusan Meclisi 168 üyesinden 162'sinin katılımıyla toplandı. Mustafa Kemal, Erzurum mebusu seçilmesine rağmen Ankara'da kaldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti yanlısı milletvekillerinin çoğunlukta olduğu bu Meclis, 28 Ocak 1920'de yaptığı gizli oturumda Misakımilli'yi kabul etti. İstanbul'un 16 Mart'ta işgali ve Milli Mücadele yanlılarının tutuklanmaya başlamaları üzerine milletvekilleri ve aydınlar, Ankara'ya gitmeye başladı. Mebusan Meclisi de 18 Mart'ta son kez toplanarak, Meclisin süresiz olarak tatil edilmesini kararlaştırdı.
Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle 'Ankara'da olağanüstü yetkili bir Meclis'in toplanacağını duyurdu.
23 Nisan 1920'de, Hacıbayram Camisi'nde cuma namazı kılınıp, kurbanlar kesildikten sonra ilk TBMM, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. Cumhuriyet'e giden yolda büyük adımlar böylece atıldı.
1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırıldığı gün, '1 Kasım Millî Hakimiyet Bayramı' olarak kabul edildi. Daha sonra Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocukları Koruma Cemiyeti) kurulunca, bu bayram Meclis'in açılış tarihi olan 23 Nisan'a denk getirilierek, '23 Nisan Millî Hakimiyet Bayramı' olarak değiştirildi. BUGÜNKÜ ADINI 1982 ANAYASASI'NDA ALDI
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı 1982 Anayasası'nda kararlaştırıldı.