100 bin kişiden 14'ünde görülüyor, düzenli ilaç kullanan bu hastalıktan kurtuluyor
Kırıkkale İl Verem Koordinatörü Dr. Hilal Turhan, Dünya Sağlık Teşkilatı Küresel Tüberküloz Raporu'nda ülkemizde tüberküloz görülme sıklığı 100 binde 14 kişi olarak belirtilmiştir. Verem hastaları altı ay düzenli ilaç tedavisi alarak iyileşmektedir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır dedi.
Kırıkkale İl Verem Koordinatörü Dr. Hilal Turhan, 'Dünya Sağlık Teşkilatı Küresel Tüberküloz Raporu'nda ülkemizde tüberküloz görülme sıklığı 100 binde 14 kişi olarak belirtilmiştir. Verem hastaları altı ay düzenli ilaç tedavisi alarak iyileşmektedir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır' dedi.
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu yıl 77'incisi gerçekleştirilen 7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftasına ait çalışmalar, Yüksek İhtisas Hastanesi'nde düzenlenen programla son buldu. Hafta boyunca sağlık personeli tarafından kamu, kurum ve kuruluşlarda 'verem' hakkında görevlilere bilgi verildi. Ayrıca, kurs ve okullarda 'verem' eğitimleri düzenlendi. Alışveriş merkezlerinde de vatandaşlara yönelik açılan stantta broşür dağıtıldı.
İl Verem Koordinatörü Dr. Hilal Turhan, ülkede etkin bir şekilde yürütülen 'Veremsiz Bir Türkiye' adlı kontrol programı hakkında bilgi verdi. Etkin ilaç tedavisi ile bulaştırıcılığın azaldığına dikkat çeken Dr. Turhan, Verem Savaş Dispanserinde verem hastalarının tedavilerinin ve temaslı kişilerin taramalarının ücretsiz yapıldığını söyledi.
Verem hastalığının ölümcül ama tedavisi olan bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Turhan, 'Dünya Sağlık Teşkilatı Küresel Tüberküloz Raporu'nda ülkemizde tüberküloz görülme sıklığı 100 binde 14 kişi olarak belirtilmiştir. Verem hastaları altı ay düzenli ilaç tedavisi alarak iyileşmektedir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Hastalarımızın tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Sağlık Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde; tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlük yaşayan tüberküloz hastalarına aylık nakdi sosyal yardım yapılmaktadır' dedi.
Dr. Turhan, 'Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası' boyunca il genelindeki tüm, Toplum Sağlığı Merkezi personelince vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıtımının yapıldığını sözlerine ekledi.
Program, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak çalışmalarıyla düzenlenen Verem konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarındaki yarışmalarında başarı elde ederek dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.
Yüksek İhtisas Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Yeni, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Hafçı, Hastane Başhekimi Opr. Dr. Yusuf Albayrak, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Dursun Göger, sağlık personeli, öğrenci, öğretmen ve veliler katıldı.